Kokeile kuukausi maksutta

Ministerin näköistä asuntopolitiikkaa

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntoasioita sisältävää ministerisalkkua ei pidetä hallitusneuvotteluissa kovin painavana, mutta siitä huolimatta tämän sektorin asioilla on iso vaikutus monen suomalaisen arkipäivään. Ministereiden ideologia ja puoluetausta näkyvät vaikkapa tukipolitiikan ja energianormien linjauksissa. Esimerkiksi Jan Vapaavuoren aikana elvytyseurot painottuivat omistusasumisen tukemiseen muun muassa välimallin ja asunto-osakeyhtiöiden kautta. Tämän lehden haastattelussa asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru korostaa tavallisille ihmisille tehtävien vuokra-asuntojen merkitystä. Myös aikaisempaa tiukempi kontrolli tukien jakamisessa ja veronmaksajien etu nousevat esiin.

Kiuru on kuudes ministeri, jonka näkemyksiä asuntoasioiden parantamisesta olen kynä kädessä kuunnellut. Vuokra-asuntotuotantoon hän saa varmasti vauhtia, mutta omistusasumisen kalleus ei näytä olevan kovin ylhäällä hänen tärkeimpien tavoitteidensa listalla. Syytä kuitenkin olisi, sillä ihmisten rahat hupenevat yhä kalliimpien asuntojen maksuun. Isot asumiskustannukset nakertavat myös talouselämän pohjaa vähentäessään palvelujen ostamiseen käytettäviä euroja.

Yksi Kiurun mielenkiintoisista avauksista koskee hoivapalveluiden ja niiden tilojen rakennuttamiseen liittyviä kilpailuongelmia. Tarkoitushan olisi, että hoivapalvelut kilpailutettaisiin tiloista riippumatta. On kuitenkin lukuisia esimerkkejä, joissa hoivapalvelun tuottaja ja tiloja rakennuttava yleishyödyllinen yhtiö ovat lyöttäytyneet alusta asti yhteen ja kohdetta rakennettaessa on jo ollut tiedossa, mikä yritys tuottaa palvelut. Valtion tuella rakennetut tilat antavat isoille hoiva-alan yrityksille kilpailuedun verrattuna sellaisiin pienempiin yrityksiin, joiden rahkeet eivät riitä kiinteistöbisnekseen.

Kiurun mielestä pitäisi harkita vakavasti sitä, että kunta omistaisi hoivatilat. Se ei poistaisi vain kilpailuongelmia, vaan varmistaisi ennen kaikkea sen, ettei vanhukselta mene koti alta yrittäjän hävitessä kilpailutuksen.

”Meille kaikille suomalaisille olisi kaikkein parasta vanhuuden turvaa, että kunnat omistaisivat tilat. Yhteiskunnalle tehtäisiin iso palvelus, kun voitaisiin olla varmoja palvelun hinnan läpinäkyvyydestä”, Kiuru sanoo todeten, etteivät kaikki kunnat halua tai kykene omistamaan hoivatiloja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ministerin näköistä asuntopolitiikkaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/