Kokeile kuukausi maksutta

Pientalo nousee lankomiehen neuvoilla

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Pientalorakentamisessa säästämisen voi aloittaa suunnittelusta. Lankomiehen ja tutun remonttireiskan neuvoilla on Suomessa pärjätty aina. Ei kai ne talot ole sen kummempia kuin ennenkään, vaikka vähän roinaa ja viranomaisen nipotusta on tullut lisää?

”Ei sitä tuuletusrakoa ole ennenkään tarvittu. Talo hengittää paremmin, kun jätetään nuo muovikalvot pois. Älä haaskaa rahaa lämmitysjärjestelmiin, sillä lämpöä saa kätevimmin töpselistä, jne.”

Vastaavan mestarin saa viskipullopalkalla, eikä se tule työmaalle vouhkaamaan työturvallisuudesta ja muusta jonninjoutavasta.

Säästöä tulee, kun hankkii työporukat lahden takaa. Lankomiehen tuttavan tuttava tietää hyviä kavereita. He työskentelevät mieluiten iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin valvojat ja viranomaiset ovat vapaalla, joten riittää kun latoo rahat käteen.

Näillä eväillä voi taata, että projektista tulee mielenkiintoinen.

Kiire missä tahansa vaiheessa aiheuttaa riskejä laatuun. Pientalotyömaalla isännällä on aina kiire, mutta työporukat saattavat pistäytyä, miten heitä huvittaa tai olla pistäytymättä. Silloin kun ollaan paikalla, huiskitaan minkä ehditään. Betonivalujen ei anneta kuivua, kun jo riennetään vetämään parketteja ja pinnoitteita. Pientalotyömaalla ei välttämättä edes tiedetä oikeita mittausmenetelmiä ja laitteita kosteuden arviointiin.

Puurunko voi seisoa sateessa ennen eristeiden, höyrysulkujen ja tuulensuojien asennusta. Rakenteisiin jää tällöin kosteutta. Pahimmassa tapauksessa eristeetkin ovat kastuneet joko huolimattoman varastoinnin aikana tai jäätyään sateeseen.

Pientalotyömaalla tilaajan ei huonosta laadusta valittaessaan tarvitse hakea syyllisiä kaukaa. Peilistä löytyy ensimmäinen. Mutta ei huolta, pannaan talo myyntiin heti, kun se onnistuu verottomana ja aloitetaan uusi projekti uuden muijan kanssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pientalo nousee lankomiehen neuvoilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/