Kokeile kuukausi maksutta

Tyhjät toimistot ovat silkkaa tuhlausta

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Pääkaupunkiseudulla on tälläkin hetkellä tyhjillään toimistotiloja yli miljoona neliötä. Helsinki Research Forumin heinäkuisen tutkimuksen mukaan merkittävimmät laskut vajaakäyttöasteissa nähtiin Aviapoliksessa ja Pitäjänmäessä. Tyhjiä toimistotiloja riittää, mutta samaan aikaan uusia toimistokiinteistöjä suunnitellaan ja suunnitellut hankkeet etenevät.

Lue lisää: Tyhjää toimistotilaa on reilusti yli miljoona neliömetriä, silti rakenteilla on 150 000 neliötä lisää

Näin lomakauden päättyessä monilla työpaikoilla joudutaan etsimään ankarasti keinoja, joiden avulla työntekijöitä saataisiin houkuteltua etätöistä takaisin toimistolle. A-luokan toimistoille on aina kysyntää, mutta nyt työntekijät arvostavat aiempaa enemmän terveellisiä ja laadukkaita työympäristöjä, jotka taipuvat joustavaan lähityöskentelyyn. Toimiston hyvä saavutettavuus on noussut myös tärkeäksi.

Ympäristön ja eurooppalaisen energiakriisin vuoksi tilojen tyhjillään pitäminen on tarpeetonta tuhlausta. Etenkin kun hybridityö tulee entisestään vähentämään toimistotilojen tarvetta.

Raklin kiinteistösijoittamisen johtaja Miika Kotaniemi kirjoitti viime viikolla (10.8.) Helsingin Sanomissa, että vajaakäytölle on olemassa ratkaisu. Hänen mielestään tyhjillään olevista toimistoista olisi tehtävä asuntoja. Purkava täydennysrakentaminen ja kaavamuutokset tulisi sallia siellä, missä asuminen ympäristötekijät huomioiden on vain mahdollista. Tyhjien tilojen kartoitukselle ja mahdollisesti asuinkäyttöön soveltuvien toimistotilojen selvitykselle olisi nyt kysyntää. Mitkä toimistoneliöt voisivat taipua asuinkäyttöön? Mitkä rakennukset kannattaisi vain purkaa ja voiko purettavista rakennuksista uusiokäyttää jotain uusissa tulevissa kohteissa?

Toimittaja Kaisa Salminen kirjoittaa kiertotalouden teemassamme Helsingin Lauttasaareen kaavaillusta hankkeesta, jossa suunnitellaan purettavaksi peräti 16 toimitilarakennusta. Purettavien kohteiden tilalle halutaan rakentaa pääasiassa uusia asuinrakennuksia. Parhaillaan hanke odottaa kaavan valmistumista.

Rakennusten kiertotalouteen liittyvien esteiden vuoksi ala kaipaa edelläkävijöitä ja monenlaista ennakkoluulottomuutta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tyhjät toimistot ovat silkkaa tuhlausta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat