Kokeile kuukausi maksutta

Vanhojen asuntojen hinnat nousivat alkuvuonna – uusien hinnat laskivat

Vanhojen ja uusien asuntojen hinnat kehittyivät eri suuntiin alkuvuonna. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa 2011 koko maassa 1,0 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat puolestaan laskivat koko maassa 0,9 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Vuotta aiempaan verrattuna sekä vanhojen että uusien asuntojen hinnat nousivat edelleen. Kiinteistönvälittäjät ennakoivat hintojen nousun jatkuvan tänä vuonna.

Vanhojen ja uusien asuntojen hinnat kehittyivät eri suuntiin alkuvuonna. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa 2011 koko maassa 1,0 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat puolestaan laskivat koko maassa 0,9 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Vuotta aiempaan verrattuna sekä vanhojen että uusien asuntojen hinnat nousivat edelleen. Kiinteistönvälittäjät ennakoivat hintojen nousun jatkuvan tänä vuonna.

Kuuntele juttu

image

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa 2011 pääkaupunkiseudulla 1,0 prosenttia ja muualla maassa 1,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat koko maassa 3,9 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousua oli 4,3 prosenttia ja muualla maassa 3,6 prosenttia.

Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 2 162 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 338 euroa ja muualla maassa 1 632 euroa.

Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat tammi-maaliskuussa 2011 pääkaupunkiseudulla 1,1 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna uusien asuntojen hinnat nousivat koko maassa 4,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 5,8 prosenttia ja muualla Suomessa 3,7 prosenttia.

Uusien asuntojen keskineliöhinta oli vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa 3 093 euroa, pääkaupunkiseudulla 4 137 euroa ja muualla maassa
2 717 euroa.

Tilastokeskuksen laatima vanhojen asuntojen hintatilasto perustuu verohallinnon aineistoon. Ennakkotiedot sisältävät noin kaksi kolmasosaa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kaupoista. Uusien asuntojen hintatiedot puolestaan perustuvat suurimpien rakennuttajien ja kiinteistönvälittäjien kauppahintatietoihin.

Kiinteistönvälittäjät odottavat nousun jatkumista

”Mikäli toimintaympäristön tilanne säilyy osapuilleen nykyisellään, asuntojen hinnat voivat nousta tänä vuonna vuositasolla muutamalla prosentilla. Nousuvauhti myötäilee inflaatioprosenttia, mutta hintakehityksessä voidaan nähdä myös alueellisia eroja”, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto Kvkl:n toimitusjohtaja Jukka Malila arvioi.

Korkotason tulisi Malilan mukaan nousta noin viiteen prosenttiin, jotta se alkaisi selvästi hidastaa asuntokauppaa. Hän perustaa käsityksensä Kvkl:n eräille mielipidejohtajilleen pääsiäisviikolla tekemään haastattelukierrokseen, jossa kartoitettiin välitysalan toimintaan liittyviä ilmiöitä ja reunaehtoja.

Kvkl:n käyttämät kiinteistönvälittäjien omiin toteutuneisiin kauppoihin perustuvat kauppatilastot vahvistavat asuntokaupan käyneen vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä tasaiseen, edellisvuoteen verrattuna hieman nousujohteiseen tahtiin. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa myytiin runsaat 15 300 välittäjien tilastoon kirjattua käytettyä kerros-, rivi- ja omakotitaloasuntoa. Vuonna 2010 vastaava luku oli noin 15 150.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pysytelleet viimeiset kuukaudet keskimäärin noin yhdeksässä viikossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanhojen asuntojen hinnat nousivat alkuvuonna – uusien hinnat laskivat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat