Kokeile kuukausi maksutta

Uusi asunto maksaa Helsingissä jo yli 6000 euroa neliöltä

Myynnissä oleva vapaarahoitteinen uusi asunto maksaa Helsingissä keskimäärin 6 031 euroa neliöltä. Hinta nousi lokakuusta 6,7 prosenttia. Hitas-asuntojen hinta on vain noin puolet kovan rahan asunnon hinnasta, 3 099 euroa neliöltä. Espoo-Kauniainen-alueella keskimääräinen neliöhinta on 4 398 euroa (+0,5 % lokakuusta) ja Vantaalla 3 858 euroa (+2,7 % lokakuusta). Tiedot käyvät ilmi Rakennuslehden uusien asuntojen markkinakatsauksesta.

Myynnissä oleva vapaarahoitteinen uusi asunto maksaa Helsingissä keskimäärin 6 031 euroa neliöltä. Hinta nousi lokakuusta 6,7 prosenttia. Hitas-asuntojen hinta on vain noin puolet kovan rahan asunnon hinnasta, 3 099 euroa neliöltä. Espoo-Kauniainen-alueella keskimääräinen neliöhinta on 4 398 euroa (+0,5 % lokakuusta) ja Vantaalla 3 858 euroa (+2,7 % lokakuusta). Tiedot käyvät ilmi Rakennuslehden uusien asuntojen markkinakatsauksesta.

image

Uusien asuntojen aloitukset kääntyivät laskuun. Rakentajat aloittivat Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla neljässä kuukaudessa noin 1 030 gryndausasunnon rakentamisen. Se on 22 prosenttia vähemmän kuin edellisellä tarkastelujaksolla. Ennakkomarkkinoinnissa olevien asuntojen määrä puolestaan lisääntyi lokakuusta vajaalla kolmanneksella 640 asuntoon.

Normaali myyntivarasto

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla. Pääkaupunkiseudun myyntivarasto ilman Helsingin hitas-asuntoja on nyt 8,4 kuukautta, mikä kuvastaa tasapainoista tilannetta. Neljä kuukautta sitten myyntivaraston pituus oli 8,8 kuukautta.

Tarjonnan lisääntymisen ja nihkeän kauppatahdin takia Vantaan myyntivarasto on kasvanut 10,2 kuukauteen, mikä kuvastaa lievää asuntojen ylitarjontaa. Helsingin tarjonta-kysyntätilanne on normaali (ilman hitaseja 8,2 kuukautta), myös Espoossa ja Kauniaisissa varasto on normaalitasolla (7,5 kuukautta).

Muun maan tapaan myös pääkaupunkiseudun uusien asuntojen tarjonnan tuntuva kasvu on ohi. Myynnissä olevien asuntojen määrä lisääntyi enää vain 73 asunnolla. Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla on myynnissä 1 980 valmista tai rakenteilla olevaa uutta asuntoa. Valmiita myymättömiä asuntoja on 238 kappaletta.

Vantaalla myynnissä olevien asuntojen määrä kasvoi loka-helmikuussa peräti 50 prosentilla. Espoo-Kauniainen-alueella kehitys oli päinvastaista, sillä asuntotarjonta väheni viidenneksellä. Helsingissä on myynnissä suunnilleen yhtä paljon asuntoja kuin lokakuussa.

Vantaalla kauppa käy nihkeästi

Asuntokaupat lisääntyivät neljän kuukauden aikana kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa, ainoastaan Helsingin hitas-kaupat vähenivät. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kauppojen määrä väheni 14 prosenttia. Vantaan kaupat vähenivät vuodessa 35 prosenttia, kun Helsingissä miinusta oli 8 prosenttia ja Espoo-Kauniainen-alueella kaupat kasvoivat vuodessa 7 prosenttia.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka kattaa tuottajamuotoisen asuntorakentamisen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Lue lisää aiheesta tämän viikon Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi asunto maksaa Helsingissä jo yli 6000 euroa neliöltä”

  1. Uudistuotanto yli 6000€ neliöltä
    Tämä täysin Helsingin itsensä aiheuttamaa. Tonttimaan kallistuminen 3x vuosikymmenessä ja toinen toistaan kallimmat kaavat. Odottaakaahan kun uudet merenranta-alueet tulee rakentamisen piiriin. Sitten siinä on ihmettelemistä Vapaavuorella ja muilla ”metropoli-asiantuntijoilla”.
    Kyllähän tämä hulluus on lähtöisin Hgin ”vau-vau ja huh- huh” arkkitehtuuripoliittisesta ohjelmasta. Karkeasti jaotellen asuntojen hinnoista 1/3 koostuu tontista, 1/3 rakentamisesta ja 1/3 alvista ja katteesta.
    Siinä sitä ihmetellään sitten mistä löytyy palveluyhteiskunnan palvelijoille kohtuuhintaiset asumukset? Ei ainakaan Helsingistä ja samaa ilosanomaa ollaan viemässä kaavoituksen apinoinnin myötä kehyskuntiin ja taitaa olla jo Hyvinkää -Mäntsälä tasalla.
    Uskokaa kerrankin rakentamistalouden ammattilaisia, jotka painivat näiden ongelmien kanssa.
    Väitetään mitä väitetään niin Helsingin oikea RS-uudistuotanto ei ole edelleenkään markkinahintaista vaan ylikallista marginaalisegmentille mahdollista. Luulisi ko segmentin edustjat jo loppuvan.
    Helsingissä ei ole sitten 90-luvun laman jälkeen tuotettu kohtuuhintaista asuntotuotantoa.
    Katsokoot päättäjät peiliin!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat