Haahtela: Talonrakentamisen tarjoushinnat säilyvät nykytasolla kevääseen asti

Talonrakentamisen tarjoushintojen viimekeväinen lievä nousu on pysähtynyt talousnäkymien epävarmuuden lisääntyessä. Volyymin laskiessa kilpailun kiristyminen, työttömyyden kasvaminen ja ulkomaisten yritysten aktiivisuus Suomen markkinoilla pitävät tarjoushinnat nykytasolla pitkälle ensi kevääseen. Näin arvioi rakennusalan konsulttiyhtiö Haahtela Kehitys Oy tuoreessa hintaindeksissään.

Talonrakentamisen tarjoushintojen viimekeväinen lievä nousu on pysähtynyt talousnäkymien epävarmuuden lisääntyessä. Volyymin laskiessa kilpailun kiristyminen, työttömyyden kasvaminen ja ulkomaisten yritysten aktiivisuus Suomen markkinoilla pitävät tarjoushinnat nykytasolla pitkälle ensi kevääseen. Näin arvioi rakennusalan konsulttiyhtiö Haahtela Kehitys Oy tuoreessa hintaindeksissään.

Yhtiö ennakoi, että talonrakentamisen volyymin ollessa pieni hiljaisen talvikauden hintoja yleensä laskeva vaikutus lienee nyt vähäinen. Loppukeväällä suhdannekuvan muuttuessa tarjoushinnat alkavat nousta syksyä kohti.

Kotimainen rakennustyö on edelleen monella rakentamisen osa-alueella selvästi ulkomaista kalliimpaa. Rakennusmateriaalien hintamuutokset ovat vaikutukseltaan pieniä. Alennusprosentit ovat nousseet hiljaisen kysynnän aiheuttaman kilpailun kiristymisen seurauksena. Suomessa on paljon alueita, joilla käytännössä ei juurikaan rakenneta. Alueellisissa hinnoissa on siten lisääntyvässä määrin paikallista rakennusaktiviteettiin sidottua vaihtelua.

Talonrakentaminen saattaa aktivoitua ensi kesänä

Haahtelan mukaan nyt näyttää siltä, että talonrakentamisen alkavan uudistuotannon määrä jää tänä vuonna selvästi alle 30 miljoonan kuutiometrin, vaikka vielä vuosi sitten yhtiö ennakoi alkavan tuotannon ylittävän kyseisen lukeman. Tuoreen arvion mukaan asuntoaloitusten määrä olisi koko vuonna vain noin 10,3 miljoonaa kuutiota ja 26 000 kappaletta.

Liike- ja toimistorakennusten aloitusten arvioidaan olevan noin 4 miljoonaa kuutiota, teollisuus- ja logistiikkarakennuksia aloitetaan noin 6 miljoonaa kuutiota ja julkisia palvelurakennuksia reilut 3 miljoonaa kuutiota. Maatalous- ja muun rakentamisen määrä on noin 5,5 miljoonaa kuutiota. Korjausrakentaminen pysyy ennallaan tai supistuu vähän, mutta on volyymiltaan jo uudisrakentamista suurempaa.

Haahtela katsoo, ettei alkukeväällä 2015 ole näköpiirissä talonrakentamisen kasvua. Asunnoilla on kasvukeskuksissa kysyntää, mutta heikentynyt ostovoima jarruttaa kauppaa ja hillitsee vuokratasoja. Toisaalta asuntorahastojen markkinainvaasio on ylläpitänyt asuntotuotantoa. Toimitiloja on edelleen runsaasti tyhjinä ja käytössäkin olevat toimitilat ovat nykykriteerein mitoitukseltaan väljiä. Liikerakentaminen on kaupan rakennemurroksen vuoksi ainakin hetken aikaa vähäistä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuessa uudis- ja korjausrakentamisen tarve voi voimakkaastikin lisääntyä.

Mikäli kansantalous alkaa suhdanne-ennusteiden mukaisesti elpyä ja bruttokansantuote nousta, talonrakentaminenkin alkaa asuntovetoisesti viiveellä kohota. Tällöin aktiviteetin lisääntyminen kesällä ja syksyllä johtanee siihen, että ensi vuoden uudistuotantoa käynnistynee yli 30 miljoonaa kuutiota ja asuntoaloitukset ylittävät 30 000 asuntoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Haahtela: Talonrakentamisen tarjoushinnat säilyvät nykytasolla kevääseen asti”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat