Varman entiseen pääkonttoriin rakennetaan uutta hotellia Helsingin Kampissa – urakka etenee neljän tunnin tahdissa

Ensin se oli painotalo, sitten Varman pääkonttori, sen jälkeen Kemikaalivirasto ja ensi vuoden kesällä uusi hotelli. Hotellin peruskorjaus urakoidaan tahtituotannolla, koska se vähentää hukkaa ja nostaa laatua.

Haahtelan mallintaman virtuaalitalon avulla voi simuloida sekä suunnittelun että rakentamisen – kustannukset näkyvät välittömästi ja niitä voi lähteä ohjaamaan

Kun talo suunnitellaan ja rakennetaan ensin virtuaalisesti, voidaan suunnittelua ja rakentamista simuloida kohti valittua tavoitetta ennen kuin yhtään viivaa on piirretty tai yhtään tiiltä on muurattu. Simulaatiomallin avulla voi laittaa arkkitehtuurikilpailun ehdotukset taloudellisuusjärjestykseen tai voi ohjata läpinäkyvästi allianssihankkeen tavoitehintaa.

Asuntorakentajia ei urakointi nyt kiinnosta, mutta julkisivuelementeistä ne maksavat maltaita

Asuntorakentamisen sesonkituotteista, kuten julkisivuelementeistä maksetaan kovia hintoja pääkaupunkiseudulla, kertoo FMC Laskentapalvelujen katsaus. Rapal ja Haahtela puolestaan kertovat urakkahintojen nousun jatkumisesta ja suoranaisesta tarjoushaluttomuudesta.

Raksulla ja Rapalilla erisuuntaiset näkemykset tarjoushinnoista

Rapalin mukaan tarjoushinnat nousivat viime vuonna pääkaupunkiseudulla 3,3 prosenttia, mutta Raksun tuoreen raportin mukaan ne olisivat laskeneet 1,4 prosenttia ja asuntojen tarjoushinnat peräti 5 prosenttia. Professori Yrjänä Haahtela on omassa kustannusanalyysissaan lähempänä Raksun linjaa.

Haahtela: Talonrakentamisen tarjoushinnat säilyvät nykytasolla kevääseen asti

Talonrakentamisen tarjoushintojen viimekeväinen lievä nousu on pysähtynyt talousnäkymien epävarmuuden lisääntyessä. Volyymin laskiessa kilpailun kiristyminen, työttömyyden kasvaminen ja ulkomaisten yritysten aktiivisuus Suomen markkinoilla pitävät tarjoushinnat nykytasolla pitkälle ensi kevääseen. Näin arvioi rakennusalan konsulttiyhtiö Haahtela Kehitys Oy tuoreessa hintaindeksissään.