Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtuuritoimittajamme valitsi suosikkinsa Guggenheim-finalisteista ja veikkasi finalistien tekijätoimistot

Helsinkiin kaavaillun Guggenheim-museon arkkitehtikilpailun kuusi finalistia julkistettiin tiistaina.

Ehdotukset ovat selkeästi konseptimaisia, sellaisenaan keskeneräisiä  ja myös hyvin toisistaan poikkeavia. Finalistisuosikin valinta ei ollut helppoa. Kesäkuussa suosikki saattaa olla toinen, kun ehdotuksia on jalostettu tästä eteenpäin.

Arkkitehtuurin muotokieli ja ehdotuksen vaikutus  kaupunkikuvaan olivat suosikkivalinnan tärkeimmät kriteerit. Häilyin aluksi parin finalistin välillä, mutta lopulta suosikiksi nousi koodinimellä GH-04380895 esiintyvä työ.

Suosikkiehdotuksen  museo koostuu erillisten paviljonkimaiset rakennusten luomasta kokonaisuudesta. Siinä on luovuttu perinteisestä, eri kerroksiin sijoittuvista näyttelyistä, kun kerrokset on sijoiteltu maan pinnalle. Maamerkkinä, kaupunkikuvallisena majakkana, on paviljonkien keskelle oleva torni. Eniten ehdotuksessa epäilyttää hiiltyneen puun käyttö.

Veikkaukset finalistien tekijöistä

Finalistien tekijät ovat AGPS Architecture Ltd. (Zürich Sveitsi ja Los Angeles Yhdysvallat), Asif Khan Ltd. (Lontoo Iso-Britannia), Fake Industries Architectural Agonism (New York Yhdysvallat ja Barcelona Espanja ja Sydney Australia), Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 (Stuttgart Saksa), Moreau Kusunoki Architect (Pariisi Ranska) ja SMAR Architecture Studio (Madrid Espanja ja Länsi-Australia).

Vaikka finalistien tekijät ja toiseen vaiheeseen päässeet ehdotukset on julkistettu, ei ole kerrottu mikä ehdotus on kunkin toimiston tekemä. Vierailu kuuden valitun toimiston verkkosivuilla ja heidän aikaisempien töidensä muotokielen katselu johtivat arvaaamaan tekijät. Tässä on veikkaukseni.

AGPS Architecture: GH-1128435973

Asif Khan: GH-121371443

Fake Industries Agonism: GH-5059206475

Haas Cook Zemmrich Studio: GH-76091181

Moreau Kusunoki Architect: GH-04380895

Smar Architecture Studio: GH-5631681770

Finalistien töihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa:  designguggenheimhelsinki.org/finalists.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Arkkitehtuuritoimittajamme valitsi suosikkinsa Guggenheim-finalisteista ja veikkasi finalistien tekijätoimistot”

  1. Tylsiä ehdotuksia kaikki. Paras oli tuo 81, joka muistutti rakovalkeita. Siitä saisi hienon juhannuskokon rantaan. Toivottavasti sinne ennen polttamista koottaisiin suomalaisen nykytaiteen kerma kissantappovideosta lähtien.

  2. mitä järkeä on kerran jo kuopatulle hankkeelle järjestää kilpailuja vai onko safa miehillä työt vähissä?

  3. Järki on siinä, kun tarpeeksi hoetaan niin aikoijen saatossa valhe muuttuu totuudeksi, jota sukupolvet kertovat totena eteenpäin kerrotaan.
    Ja wohl, aka george w bush – irakin joukkotuhoaseet. NATO- Lobbaus/ pelottelu. Kyllä mielipidekyselyitä voi järjestää ja mieliä muokata.
    Ne hivuuttaa sitä hiljaa tänne… ja kah kah ajan saatossa komea juutalaisten rakennelma on noussut Hell Sinkiin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat