Kokeile kuukausi maksutta

Tukes poisti viime vuonna lähes 300 tuotetta markkinoilta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poisti viime vuonna markkinoilta 288 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta, joista 85 kerättiin takaisin kuluttajilta.

Markkinoilta vuonna 2014 poistettuja tuotteita.

Sähkölaitteista vakavia puutteita löytyi eniten led-valaistustuotteista, latureista ja verkkoliitäntäkojeista. Puutteita löytyi myös leluista ja henkilösuojaimista. Tukes antoi lisäksi myyntikieltoja kemikaali- ja kosmetiikkatuotteille sekä jalometallituotteille.

Tukes teki viime vuonna 2 736 valvontakäyntiä sähkölaitteita myyviin liikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien tiloihin. Yhteensä 606 sähkölaitetta testautettiin ja testausten perusteella markkinoilta poistettiin 177 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Näistä 39 kerättiin takaisin kuluttajilta ja muilta loppukäyttäjiltä. Lisäksi lievemmin vaatimusten vastaisille tuotteille annettiin 95 myyntikieltoa.

”Sähkölaitteiden valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti niihin tuoteryhmiin ja -merkkeihin, joissa on aiemmin ollut puutteita, uusiin tuotetyyppeihin ja -merkkeihin sekä tuotteisiin, jotka ovat epäilyttäviä esimerkiksi puutteellisten merkintöjen vuoksi. Riskiryhminä ovat jo muutaman vuoden ajan olleet led-valaistustuotteet sekä laturit ja verkkoliitäntäkojeet. Juuri näissä tuotteissa havaittiin jälleen eniten puutteita. Valvontatulokset eivät kuitenkaan anna kokonaiskuvaa markkinoilla olevien vaarallisten sähkölaitteiden määrästä, vaan ne kertovat pikemminkin Tukesin valvonnan oikeasta kohdentumisesta”, Tukesin ylitarkastaja Jari Tuomi kertoo.

Tukes valvoo myös markkinoilla olevia rakennustuotteita, pelastustoimen laitteita, paine- ja kaasulaitteita, räjähteitä, jalometallituotteita ja mittaamisvälineitä. Markkinoilta poistettiin viime vuonna neljä palovaroitinta ja kolme häkävaroitinta, ja yksi häkävaroitin kerättiin takaisin myös kuluttajilta.

Tukes uudistaa toimintatapojaan ja etsii uusia keinoja myös markkinavalvontaan. Sen seurauksena valvontakäyntien ja testautettujen tuotteiden määrät pienentyivät jo viime vuoden aikana sähkölaitteiden valvonnassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukes poisti viime vuonna lähes 300 tuotetta markkinoilta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat