Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen ansioiden nousuvauhti jäi jälkeen keskimääräisestä kehityksestä

Rakentamisen palkansaajien ansioiden vuotuinen nousuvauhti kiihtyi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä hieman siitä, mitä se oli viime vuoden lopulla. Rakentamisen palkansaajien ansioiden nousu jäi kuitenkin vähäisemmäksi kuin kaikilla toimialoilla keskimäärin. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

Rakentamisen palkansaajien ansioiden vuotuinen nousuvauhti kiihtyi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä hieman siitä, mitä se oli viime vuoden lopulla. Rakentamisen palkansaajien ansioiden nousu jäi kuitenkin vähäisemmäksi kuin kaikilla toimialoilla keskimäärin. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

Rakentamisen palkansaajien ansiot nousivat tammi-maaliskuussa 2015 keskimäärin 0,8 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta, kun kaikkien palkansaajien ansiot nousivat samaan aikaan keskimäärin 1,3 prosenttia. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä rakentamisen palkansaajien ansioiden vuotuinen nousuvauhti oli vielä 0,6 prosenttia.

Kaikkien palkansaajien reaaliansiot nousivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 1,4 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna, koska kuluttajahinnat laskivat hieman.

Ansiotasoindeksin aineisto perustuu eri työnantajasektoreilta kerättäviin palkka-aineistoihin. Suurimmat yksityisen sektorin palkka-aineistot ovat Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyritysten palkka-aineistot. EK:n aineistojen lisäksi ansiotasoindeksiin sisältyy eräiden pienempien työnantajien palkka-aineistoja.

Tilastokeskuksen omalla palkkatiedustelulla täydennetään järjestäytyneiden työnantajien keräämiä palkkatilastoja sellaisilla toimialoilla, joilla työnantajien järjestäytymisaste on keskimääräistä alhaisempi esimerkiksi pienyritysten yleisyyden johdosta. Otostiedustelulla on merkittävä painoarvo muun muassa rakentamisen, kaupan, autoliikenteen ja liike-elämän palveluiden ansiotasoindeksejä laskettaessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen ansioiden nousuvauhti jäi jälkeen keskimääräisestä kehityksestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat