Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen palkkojen nousuvauhti jäi keskimääräisestä

Rakentamisen palkansaajien nimellisansiot nousivat viime vuonna 1,3 prosenttia. Lukema jäi himpun verran kaikkien palkansaajien keskimääräisestä nimellisansioiden nousuvauhdista, joka oli 1,4 prosenttia. Nämä seikat käyvät ilmi Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ennakkotiedoista.

Niin rakentamisen kuin kaikkien palkansaajienkin nimellisansioiden nousuvauhti jäi viime vuonna hitaammaksi kuin edellisvuonna. Vuonna 2013 rakentamisen nimellisansiot kohosivat 2,1 prosenttia ja kaikkien palkansaajien keskimääräiset nimellisansiot samoin 2,1 prosenttia. Viime vuosi oli toinen peräkkäinen vuosi, jolloin palkansaajien nimellisansioiden nousuvauhti hidastui.

Kun tarkastellaan vuosineljänneksiä, rakentamisen palkansaajien ansioiden nousuvauhti hidastui viime vuoden jokaisella neljänneksellä loppuvuotta kohti. Viimeisellä vuosineljänneksellä ansioiden vuotuinen nousuvauhti oli enää 0,9 prosenttia.

Ansiotasoindeksin aineisto perustuu eri työnantajasektoreilta kerättäviin palkka-aineistoihin. Suurimmat yksityisen sektorin palkka-aineistot ovat Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyritysten palkka-aineistot. EK:n aineistojen lisäksi ansiotasoindeksiin sisältyy eräiden pienempien työnantajien palkka-aineistoja.

Tilastokeskuksen omalla palkkatiedustelulla täydennetään järjestäytyneiden työnantajien keräämiä palkkatilastoja sellaisilla toimialoilla, joilla työnantajien järjestäytymisaste on keskimääräistä alhaisempi esimerkiksi pienyritysten yleisyyden johdosta. Otostiedustelulla on merkittävä painoarvo muun muassa rakentamisen, kaupan, autoliikenteen ja liike-elämän palveluiden ansiotasoindeksejä laskettaessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen palkkojen nousuvauhti jäi keskimääräisestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat