Kokeile kuukausi maksutta

Tyhjän toimistotilan suuri määrä painaa vuokratasoja

Nihkeä taloustilanne ja tyhjän toimistotilan suuri määrä alentavat vuokratasoja. KTI:n ja Raklin markkinakatsauksen mukaan Helsingin ydinkeskustan toimistovuokraindeksi on laskussa.

Sijainti ja hyvät joukkoliikenneyhteydet houkuttelevat yrityksiä Helsingin keskustaan, esimerkiksi saneerattuun Postitaloon.

Viimeisen vuoden aikana uusia vuokrasopimuksia kuvaava toimistovuokraindeksi laski 1,1 prosenttia. Ydinkeskusta kuitenkin vetää edelleen vahvasti ja kalleimmista tiloista tehtiin edelleen sopimuksia selkeästi yli 30 euron neliövuokralla.

Useimmilla pääkaupunkiseudun toimistoalueilla uusia vuokrasopimuksia on solmittu koko vallitsevaa vuokrasopimuskantaa matalammalla tasolla, mikä kuvastaa vuokriin kohdistuvaa painetta.

Raklin ja KTI:n toimitilabarometrissa asiantuntijoiden odotukset ovat valtaosin laskusuuntaisia myös lähitulevaisuudessa. Vain Helsingin keskustassa reilu viidennes vastaajista näkee mahdollisuuksia vuokrien lievälle nousulle. Kaikilla muilla alueilla suurempi osuus vastaajista odottaa vuokrien ennemmin laskevan kuin nousevan.

Monenlaisia ennätyksiä

Vuoden 2015 kiinteistökauppojen volyymi nousi kautta aikojen toiseksi korkeimmaksi Suomessa eli peräti 5,5 miljardiin euroon. Myös vuosi 2016 on lähtenyt ripeästi liikkeelle ja huhtikuun loppuun mennessä kauppoja on tehty reilusti yli 2,5 miljardilla eurolla. Esimerkiksi huhtikuussa Saksan suurin julkinen eläkeyhtiö teki ensimmäiset kauppansa Suomessa.

Matalat korot ja sijoituskohteita etsivien pääomien suuri määrä painavat kiinteistösijoitusten tuottovaatimuksia. Helsingin keskustan prime-tuottovaatimus oli huhtikuussa toimitilabarometrin mukaan kaikkien aikojen matalimmalla tasolla 4,9 prosentissa. Sama ilmiö on nähtävissä myös muiden kaupunkien tuottovaatimuksissa.

Pääkaupunkiseudulla toimistotilojen käyttöaste parani barometrin mukaan hieman verrattuna viime syksyyn, mutta oli edelleen varsin matala eli 82 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla on parhaillaan rakenteilla noin 90 000 uutta toimistoneliötä. Vanhaa toimistotilaa on kuitenkin samanaikaisesti poistumassa purkamisten tai käyttötarkoituksen muutosten kautta kutakuinkin sama määrä eikä tilatarjonta siis ole kasvamassa.

Vuokramarkkinoilla näkyy  toisaalta lievää piristymistä ja uusia vuokrasopimuksia on viimeisen vuoden aikana alkanut enemmän kuin kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Barometriin vastanneiden mukaan näkyvissä olisi varovainen käänne parempaan vajaakäyttöluvuissa. Noin puolet vastaajista ennakoi tyhjien tilojen määrän kasvun pysähtyneen ja jopa viides ennakoi tyhjän tilan määrän vähenevän seuraavan puolen vuoden aikana.

Kuluttajia riittää

Kuluvan vuoden ensimmäisen kvartaalin lopussa pääkaupunkiseudulle oli rakenteilla noin 180 000 uutta vähittäiskaupan neliötä. Tämän ja ensi vuoden aikana on kohtuullisella varmuudella alkamassa vielä tätäkin suurempi määrä uusia rakennushankkeita. Rakentamista siivittää pääkaupunkiseudun väestönkasvu sekä uudet ratahankkeet.

Vuokra-asuntojen vahva kysyntä on pitänyt kasvukeskusten asuntovuokrat nousujohteisina. KTI:n asuntovuokraindeksit osoittavat 4,1 prosentin nousua pääkaupunkiseudun ja 3,5 prosentin nousua muiden suurten kaupunkien uusissa vuokrasopimuksissa.

Vuokrien nousu on kuitenkin viimeisen puolen vuoden aikana ollut selkeästi hitaampaa kuin edellisellä puolivuotisjaksolla. Espoossa ja Vantaalla uusien sopimusten vuokratasot ovat jopa laskeneet hieman viimeisen puolen vuoden aikana.

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tyhjän toimistotilan suuri määrä painaa vuokratasoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat