Riskisijoituksia Vietnamiin, kovan rahan bisnestä – Nuorisosäätiö taas otsikoissa

Yle kertoo jutussaan, että Nuorisosäätiö on suuntautunut kovan rahan rakentamiseen ja on sijoittanut isolla riskillä asukkaiden korjaamiseen keräämiä varoja.

Yle kertoo jutussaan, että Nuorisosäätiö on suuntautunut kovan rahan rakentamiseen ja on sijoittanut isolla riskillä asukkaiden korjaamiseen keräämiä varoja.

Keskustaa lähellä oleva yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt vaalirahakohun jälkeen tukevasti keskustanuorten entisen johtajakaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kaksikon nimet yhdistyvät myös nuorisäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Jutun mukaan näyttää, että Haaro siirrettiin puoluetoimistolta säätiöön osana puolueen kasvojen pesua. Käräjäoikeus tuomitsi Haaron luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiön hallituksessa.

Nousiainen nimitettiin Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajaksi, eli Haaron pomoksi. Säätiön varapuheenjohtaja Kiril Häyrinen on Haaron ja Nousiaisen vanha tuttu Keskustanuorten johdosta.

Keskustan ote Nuorisosäätiöstä on kirvonnut uuden miehityksen myötä. Nuorisosäätiön hallitus on itse itseään täydentävä, eli myöntää itse jäsenten erot ja päättää uusista jäsenistä.

Huikea kovan rahan rakentamistavoite

Nuorisosäätiö omistaa tuhansia asuntoja eri puolilla Suomea. Satojen miljoonien eurojen omaisuus on hankittu valtaosin Aran tai Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) tuella.

Yleishyödyllisen Nuorisosäätiön tehtävänä on tukea nuorten itsenäistymistä. Käytännössä se on tarkoittanut erityisesti kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjoamista nuorille. Asunnot on jaettu sosiaalisin perustein eikä vuokrilla ole saanut tavoitella voittoa.

Nuorisäätiön toiminnan suunta on kuitenkin kääntynyt, ja säätiöstä on ryhdytty muokkaamaan kovan rahan rakennuttajaa ja vuokranantajaa.

Vuoden 2015 toimintakertomuksen mukaan Nuorisosäätiö suunnittelee tai rakennuttaa 35 kohteeseen peräti 3 600 asuntoa. Tämä tuplaisi säätiön aikaisemman asuntokannan.

Lahden keskustaan säätiö rakennuttaa kahdeksankerroksista taloa, johon tulee 265 asuntoa. Kovan rahan kohdetta eivät sido Aran tai RAY:n säännöt.

Nuorisosäätiö rakennuttaa asuntoja myös ulkomaille. Sille valmistuu tämän vuoden aikana Tallinnaan yhdeksän asunnon uudisrakennus.

Korjausrahoja sijoitettu Vietnamiin

Nuorisosäätiö omistaa asuntoja useiden kiinteistöosakeyhtiöiden kautta. Näillä tytäryhtiöillä on varallisuutta, jota on paljolti kerätty tulevia remontteja varten.

Useat Nuorisosäätiön omistamat kiinteistöosakeyhtiöt ovat Ylen mukaan sijoittaneet asukkailta vuokrissa kerättyjä remonttirahoja hyvinkin riskipitoisiin arvopapereihin.

Näitä korjausvaroja oli vuoden 2014 lopussa sijoitettuina arvopapereihin yhteensä noin 10 miljoonaa euroa. Summasta puolet oli sijoitettu Irlantiin Liechtensteiniin rekisteröityjen vakuutus- ja rahastoyhtiöiden kautta.

Suomalaisten nuorten maksamia korjausrahoja ei uskoisi löytyvän Vietnamin osakemarkkinoille sijoittavasta rahastosta.

Ylen haastattelema analyytikko pitää säätiön arvopaperisijoituksia riskiensä takia poikkeuksellisina jopa liiketaloudellisin perustein toimivalle yhtiölle.

Ara moitti Nuorisosäätiötä jo vuonna 2010 siitä, että se oli sijoittanut korjausvarojaan sääntöjen vastaisesti.

Ara ei ollut tietoinen Nuorisosäätiön laajasta sijoitustoiminnasta, kun Yle kysyi asiasta tammikuussa 2016.

Ara on pyytänyt Ylen tietojen perusteella selvitystä sijoituksista.

Nuorisosäätiö kertoi Ylelle, että sijoitukset on myyty pois, mutta Yle ei pystynyt varmistamaan asiaa.

Ihmetystä herättää myös se, että yleishyödyllinen säätiö on ottanut sveitsiläisestä Julius Bär -pankista lainan ilman takaisinmaksupäivää tai lyhennysohjelmaa.

Mielenkiintoista asuntokauppaa

Ylen jutun perusteella näyttää siltä, että Nuorisosäätiön rinnalla on käyty mielenkiintoista asuntokauppaa AT-Asunnot -nimisen yhtiön kautta. Ilmaan jää kysymys, onko yhtiö hyötynyt kaupoissa yhteydestään Nuorisosäätiöön.

AT-Asunnot on muun muassa ostanut asuntoja Nuorisosäätiön tärkeän yhteistyökumppanin Salpausselän Rakentajien rivitalokohteesta Lahdessa. AT-Asuntojen kaupat tehtiin siten, että Salpausselän Rakentajien virolainen työntekijä osti asunnot ensin Salpausselän Rakentajilta ja myi ne edelleen AT-Asunnoille.

Patentti- ja rekisterihallitus sekä Ara selvittävät Nuorisosäätiön toimintaa Ylen paljastamien tietojen pohjalta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Riskisijoituksia Vietnamiin, kovan rahan bisnestä – Nuorisosäätiö taas otsikoissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat