Vanhojen kerrostalohuoneistojen kauppa lisääntyi 1,3 prosenttia vuoden takaisesta ja ylsi noin 15 500:een.

Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – käytettyjen asuntojen myynti laski alkuvuonna

Vanhojen kerrostalohuoneistojen kauppa lisääntyi 1,3 prosenttia vuoden takaisesta ja ylsi noin 15 500:een.

Kirjoittaja(t) Antti Järvenpää / HS

Asuntokaupan voimakkain kasvuvaihe Suomessa näyttäisi olevan hiipumassa, arvioi Kiinteistövälitysalan keskusliitto KVKL tiedotteessaan.

KVKL:n mukaan uusien asuntojen kauppa kasvoi tammi-kesäkuussa edelleen, mutta vanhojen asuntojen myynti laski hieman edellisvuodesta.

Käytettyjä kerros-, rivitalo- ja omakotitaloja välitettiin alkuvuonna noin 290 000, mikä jäi 0,6 prosenttia viime vuodesta.

Vanhojen rivi- ja omakotitalojen myynti laski, mutta käytettyjen asuntojen kaupan kannalta tärkeimmän eli vanhojen kerrostalohuoneistojen kauppa lisääntyi 1,3 prosenttia vuoden takaisesta ja ylsi noin 15 500:een.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli kesäkuussa Helsingissä keskimäärin 52 vuorokautta ja käytettyjen omakotitalojen 146 vuorokautta.

Uusien kerrostaloasuntojen kauppa kasvoi kesäkuussa 20 prosenttia edellisvuodesta, kasvua kertyi myös uusien omakotitalojen kaupassa. Uusissa rivitaloissa kauppa kehittyi miinusmerkkisesti kesäkuussa.

KVKL ei julkista erikseen tarkempia uudisasuntokaupan lukuja, koska sen asiakaskunta markkinassa ei ole riittävän laaja antamaan tarpeeksi kattavaa kuvaa uudisasuntokaupasta, KVKL perustelee.

Uudisasuntokaupan muutosta KVKL arvioi otoksen kautta.

KVKL arvioi, että asuntokaupan iso kuva on kokonaisuudessaan kohtuullisen suotuisa. Kuluttajien vahva luottamus talouteen ja asunsijoittamisen suosio tukevat asuntomarkkinoita. Asuntokauppa on vilkasta etenkin suurissa kaupungeissa.

”Kuluttajien luottamus talouteen, työllisyyden kehittyminen, muuttoliikkeen jatkuminen ja edelleen jatkuva alhainen korkotaso luovat pohjaa kaupankäynnin vahvistumiselle, mutta vuoden toinen puolisko lopulta näyttää, mille tasolle markkina tänä vuonna konkreettisesti asettuu”, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo tiedotteessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – käytettyjen asuntojen myynti laski alkuvuonna”

  1. Käytettyjen… vanhojen… vanhojen… käytettyjä… vanhojen… käytettyjen… vanhojen… käytettyjen… käytettyjen… lähes tasatahtiin kirjoittaa toimittaja asunnoista, jotka eivät ole upouusia

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi