Asuntojen kallistuminen ja kaupan piristyminen ovat sataneet välittäjien laariin

Asuntokauppa on käynyt nousujohteisesti alkuvuonna.

Käytettyjen välitettyjen asuntojen kauppa kasvoi tammi-maaliskuussa yli 6,5 prosenttia vastaavaan vuodentakaiseen jaksoon verrattuna.

”Omakotitalot ovat käyneet kaupaksi yllättävän hyvin. Alkuvuonna talokauppojen suhteellinen kasvutahti on ollut jopa kerrostalo- ja rivitaloasuntoja nopeampaa”, kiittelee Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (kvkl) toimitusjohtaja Jukka Malila.

Käytettyjen omakotitalojen kauppa nousi 8,2 prosenttia vuoden 2016 tammi-maaliskuusta.

Hyvin liikkuivat myös vanhat kerrostalot, joiden kauppa lisääntyi noin 7,4 prosenttia.

Asuntotyypeistä heikoimmaksi jäivät alkuvuonna rivitalot, mutta niidenkin kauppa lisääntyi vuodentakaisesta tammi-maaliskuusta noin 3,4 prosenttia.

Jo viime vuosi oli kelvollinen

Viime vuosi oli välitysalalle varin kohtuullinen. Kvkl:n hintaseurantapalvelun mukaan välittäjien kautta tehtiin yhteensä noin 58 400 käytetyn asunnon kauppaa.

Malilan mukaan vuoden 2016 välitysmäärä jäi vielä jonkin verran ennätysvuosien tasosta, mutta silti vuosi oli ”kohtuullisen hyvä ja kelvollinen” vanhojen asuntojen puolella.

Hänen mukaansa parhaita välitysvuosia ovat olleet vuodet 2007, 2010 ja 2011, jolloin on päästy noin 63 000-66 000 asunnon kauppaan vuodessa.

Myös uudisasuntokauppa oli tammi-maaliskuussa vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa löysivät uudet kerrostaloasunnot.

Välittäjien rooli on kuitenkin uudisasuntojen kaupassa kohtuullisen pieni, sillä rakennusliikkeet hoitavat asuntojen myynnin itse.

Välittäjät hyötyivät asuntojen kallistumisesta

Asuntokaupan viriäminen näkyy myös välitysyritysten liikevaihdossa.

Kiinteistönvälitysalan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi vuonna 2016 yhteensä 572 miljoonaan euroon.

Vuodesta 2015 kiinteistönvälitysala kasvoi yhteensä 7,3 prosenttia. Alan henkilöstömäärä oli kvkl:n mukaan vuonna 2016 vajaan prosentin kasvussa edellisvuoteen verrattuna.

Malilan mukaan kiinteistönvälittäjien liikevaihto on 2000-luvun parhaimmalla tasolla. ”Viime vuoden jälkimmäinen puolisko oli 2000-luvun paras vuosipuolisko.”

Välitysfirmojen hyviä liikevaihtolukuja selittää erityisesti asuntohintojen nousu, josta välittäjät ovat päässeet prosenttipalkkioiden myötä hyötymään.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntojen kallistuminen ja kaupan piristyminen ovat sataneet välittäjien laariin”

  1. Mitähän asuntojen hinnoille tapahtuisi, jos (esim. lakiteitse) välityspalkkio sidottaisiin asunnon laajuuteen, myyntihinnan prosentin sijaan? ”Pay-per-view” periaatteella.

    Käsittääkseni suunnittelupalkkiolle kävi niin jo 90-l lamassa; sen sijaan, että palkkio muodostui % urakkahinnasta periaatteella, sidottiin palkkiot työmäärän mukaan aajuuteen.

    Ainakaan nykyjärjestelmässä ei välttäjille juuri ole kannustinta muuhun kuin hintojen pumppaamiseen. Nykyhintojen alkaessa olla 80 l. lopun tapaan kansantaloudellisesti kestämätöntä. Etenkin kun sijoittajien / gryndereiden ratkaisuehdotus on ainoastaan perheet asumaan yksiöihin ja kaksioihin.

Vastaa