Rakentamisen kasvulle ei näy loppua – RT ennustaa kasvua ensi vuodellekin

Rakentaminen kasvaa tänä vuonna arviolta 4 prosenttia, eikä kasvu lopu RT:n mukaan ensi vuonnakaan.

RT arvioi suhdannekatsauksessaan, että rakentaminen kasvaa tänä vuonna neljä prosenttia tai vähintäänkin Suomen talouden tahdissa. Ensi vuodelle ennustetaan kahden prosentin kasvua.

Rakennusalan suhdanneryhmä Raksu arvioi uusimmassa katsauksessaan tälle vuodelle 3–6 prosentin ja ensi vuodelle 0–3 prosentin kasvua.

Toimitiloissa riittää RT:n mukaan hyvää virettä varsinkin pääkaupunkiseudun toimistorakentamisessa, vaikka vielä ollaan jäljessä 2000-luvun parhaista vuosista. Teollisuuden rakennusinvestoinnit ovat yhä kohmeessa, mutta niiden ennakoidaan kääntyvän kasvuun vientikysynnän elpymisen myötä.

Talonrakentamisen aloituksissa jää RT:n pääekonomisti Sami Pakarisen mukaan 40 miljoonan kuution rajapyykki rikkoutumatta tässä noususuhdanteessa. Tänä vuonna toteutunee 39 miljoonaa kuutiota, josta tullaan ennusteen mukaan ensi vuonna 38 miljoonaan kuutioon. Numeroissa näkyy asuntojen keskikoon lasku.

Korjausrakentamisessa kasvu on hieman hidastunut osin työvoimapulan vuoksi. Tälle vuodelle ennustetaan 1,5 prosentin kasvua, samoin ensi vuodelle.

Infrarakentamista ovat siivittäneet talonrakentamisen pohjatyöt ja valtion lisäpanostus väylien kunnostamiseen. Maa- ja vesirakentamisen RT arvioi kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia. Rakentamisen työllisten määrä noussee 185000 henkeen ja ensi vuonna vielä 2000 hengellä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen kasvulle ei näy loppua – RT ennustaa kasvua ensi vuodellekin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat