Asuntorahastojen vuokra-asuntosijoitukset ovat miljardiluokkaa

Asuntoihin sijoittavat kiinteistörahastot ovat nousseet lyhyessä ajassa kuin varkain merkittäviksi vuokra-asuntotuotannon rakennuttajiksi. Ne ovat rahoittaneet jo lähes kahdella miljardilla eurolla useiden tuhansien vuokra-asuntojen rakentamista. Kuluttajatkin pystyvät sijoittamaan pikkusummilla asuntoihin, mikä parantaa rahastojen kasvumahdollisuuksia, ilmenee Rakennuslehden selvityksestä.

Ålandsbankenin asuntorahasto on sopinut vuoden 2013 alun jälkeen noin 1100 vuokra-asunnon hankkimisesta. Suurin osa niistä on yhtiön hankintastrategian mukaisesti rakenteilla tai vasta käynnistymässä. Asuntorahaston sijoitusjohtaja Antti Valkaman mukaan rahasto ostaa asunto-osakeyhtiöistä vähemmistöosuuksia. Minimimerkintäsumma on 500 euroa.

”Strategiamme on, että rahastossa olisi yli pari tuhatta asuntoa vuoden 2017 tienoilla. Rahaston koko on nyt 215 miljoonaa euroa”, Valkama sanoo.

Ålandsbanken tekee yhteistyötä 7–8 suurimman rakennusliikkeen kanssa. Euromääräisesti eniten se on ostanut asuntoja YIT:ltä.

Kiinteistörahastojohtaja Kimmo Särsin mukaan LähiTapiolan Prime-kiinteistöpääomarahasto on sopinut vuoden kuluessa yli 1400 asunnon rakentamisesta. Rahasto on kohta täynnä, jolloin siinä on 1500 asuntoa ja 300 miljoonan euron sijoitukset. Kaikki asunnot ovat uusia. Suurin osa asunnoista valmistuu vasta ensi vuonna.

Prime-rahaston jatkoksi LähiTapiolassa kaavaillaan mahdollisesti uutta, vähän pienempää rahastoa. Siihen hankittaisiin asuntoja ehkä vielä laajemmalta alueelta kuin Prime-rahastoon, jonka kohteet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa. LähiTapiolalla on ennestään jo vuosien 2009–2011 tuotannosta koostuva asuntorahasto, jonka viimeisiä taloja vielä rakennetaan ja osaa jo myydään.

LähiTapiola on tehnyt yhteistyötä ”kaikkien vähän suurempien ja pienempienkin rakentajien kanssa”.

Kyllästymispiste uhkaa

Taaleritehtaan asuntorahastoissa on Asuntoverstas Yhtiöiden toimitusjohtaja Samuel Tuomolan mukaan noin 650 vuokrattua asuntoa. Rakenteilla on vajaa 200 asuntoa ja loppuvuonna tai ensi vuoden alussa käynnistyy sama määrä. Täydessä rahastossa on hieman yli 1000 asuntoa ja 250 miljoonan euron sijoitukset. Lähes kaikki kohteet ovat uusia.

Tuomolan mukaan vuokra-asuntorahastojen kyllästymispiste saattaa olla käsillä. ”Pahaa pelkään, että tässä tulee muutaman seuraavan vuoden aikana pieni inflaatio. Rahastoja on tullut vähän kuin sieniä sateella, ja markkina kyllästyy hetkittäisesti. 10–20 vuoden säteellä asuntorahastot varmasti kasvavat ja tulevat osakerahastojen tapaan arkipäiväiseksi sijoittamiseksi”, hän sanoo.

Tuomolan mukaan rahastot ostavat tällä hetkellä asuntoja turhankin kovilla hinnoilla. Osalla on vaatimattomat tuottotavoitteet ja ylipäätään tuottotavoitteiden täyttäminen saattaa olla tulevaisuudessa vaikeaa.

Taaleritehtaan rahastot ovat määräaikaisia kommandiittiyhtiöitä, joiden asunnot myydään noin kymmenen vuoden kuluttua.

Taaleritehdas on ostanut asuntoja eniten Hartelalta, mutta mikään hovihankkija se ei ole. Rakennusliikeyhteistyö on sattumanvaraista.

Huhtikuun alussa perustettu S-Pankin asuntorahasto on erikoissijoitusrahasto, johon tehdään merkintöjä neljännesvuosittain. Minimimerkintä on vain 200 euroa. S-pankkikonserniin kuuluvan FIMin toimitusjohtaja Mikko Mursulan mukaan sijoitukset kohdistuvat alkuvaiheessa pääasiassa pieniin vuokra-asuntoihin kasvukeskuksissa ja niiden työssäkäyntialueilla.

Erikoissijoitusrahastossa ei määritetä päättymisaikaa. Mursulan mukaan kyseessä on osake- ja korkorahaston luonteinen, ”ikuinen” rahasto, jos asiakkaiden kiinnostusta riittää.

Rahasto ei ole vielä hankkinut yhtään asuntoa. ”Jos markkinat pysyvät suotuisina ja pystymme pitämään 5–7 prosentin tuottotavoitteesta kiinni, rahasto pystyy toimimaan useiden satojen miljoonien kokoisena. Silloin siinä olisi tuhansia asuntoja”, Mursula sanoo.

Icecapital miljardiluokassa

OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Samuli Sipilän mukaan OP Vuokratuotto on pääosin yksityissijoittajille tarkoitettu erikoissijoitusrahasto. Pääomista sijoitetaan vähintään puolet asuntoihin. Painopiste on pääkaupunkiseudulla, mutta sijoituksia tehdään koko maan alueella. Toimitiloihin rahasto sijoittaa enintään 30 prosenttia ja rakennuttamiseen korkeintaan viidenneksen pääomista.

OP-Vuokratuoton ostamat asunnot ovat olleet valtaosin käytettyjä, pääsääntöisesti alle 10 vuoden ikäisiä. Rakennusliikkeiltä ostettavat asunnot ovat uusia. Parasta aikaa on rakenteilla kahdeksan kohdetta, joissa on noin 260 asuntoa. Kaikkia käynnissä olevia kohteita rakentaa YIT.

Rakennuttamissijoitukset OP-Vuokratuotto tekee Pohjolan kiinteistösijoituksen hallinnoiman Asuntorahasto Ky:n kautta. Rahasto rakennuttaa parasta aikaa kolmea kohdetta, joissa on 149 asuntoa.

Icecapital on jo vakiintunut toimija asuntosijoitusmarkkinoilla. Sen kolmessa määräaikaisessa kommandiittiyhtiö-muotoisessa rahastossa on yhteensä noin 3200 asuntoa. Niihin ostettiin viime vuonna 1400 ja myyntiin 400 asuntoa. Rakenteilla on 700 asuntoa.

Kolmen rahaston kautta on sijoitettu vuokra-asuntoihin yhteensä noin miljardi euroa.

Vuokraturva-ryhmään kuuluvan Asuntoturvan rahastoissa on vajaat pari tuhatta asuntoa. Käytännössä kaikki asunnot ovat käytettyjä, sillä uusia asuntoja pidetään vuokratuoton kannalta liian kalliina.

Lue lisää asuntorahastoista Rakennuslehden Suurimmat-erikoisnumerosta. Lehdessä on myös analyysi perinteisistä asunto-omistajista ja -sijoittajista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntorahastojen vuokra-asuntosijoitukset ovat miljardiluokkaa”

Vastaa