Helenin ja Hekan lämpöhanke laajenee

Helen ja Helsingin kaupungin asunnot  (Heka) toteuttavat yhdessä tutkimus- ja kehittämishanketta lämmön kysyntäjoustosta.  Hanke laajenee.

Helen ja Helsingin kaupungin asunnot  (Heka) toteuttavat yhdessä tutkimus- ja kehittämishanketta lämmön kysyntäjoustosta.  Hanke laajenee.

Hanke käynnistyi kesällä 2017, ja mittaus- ja raportointipalvelu on nyt toteutettu 50 kerrostaloon Helsingissä. Palvelu laajenee 500 kiinteistöön alkuvuodesta 2018.

Tiedotteen mukaan Helen tuo Hekan asuntoihin uuden sisälämpötilan ja kosteuden mittaus- ja raportointipalvelun, jonka avulla asuinkerrostalojen energiatehokkuutta voidaan parantaa kustannustehokkaasti.

Palvelussa seurataan asuntojen lämpötilatasoja, mikä mahdollistaa lämmityksen tarkemman ohjauksen ulkolämpötilan perusteella.

Asukkaan kannalta tämä tarkoittaa, että sisälämpötilat pysyvät tarkemmin halutussa, vaikka ulkolämpötila vaihtelee lyhyen ajan kuluessa hyvinkin paljon.

Kiinteistöjen lämmönvarauskyky hyötykäyttöön

Tiedotteen mukaan asuntojen lämpötilojen seuraaminen auttaa Helsinkiä optimoimaan lämmöntuotantoa ilman, että siitä aiheutuisi asuntojen sisälämpötiloihin heikennyksiä.

Tavoitteena on, että kesällä 2018 kaikki Hekan kerrostalot ovat energiaseurannan piirissä. Tämä tarkoittaa yli 8000 älykkään, langatonta tiedonsiirtotekniikkaa hyödyntävän seurantamittarin asennusta.

”Helenin tavoitteena on nyt tehtävän toteutuksen kautta kehittää toimintamallia, jossa lämmön käyttökohteet ja niihin liittyvä lämmön kulutusjousto tulevat tiiviimmäksi osaksi energian kokonaisjärjestelmää”, yksikön päällikkö Perttu Lahtinen Helenistä sanoo.

Käytännössä tämä ilmenee selkeiden kulutuspiikkien välttämisenä kiinteistöjen lämmitystä jaksottamalla.

”Hekan tavoitteena on saada paremmat tiedot asuntojen olosuhteista ja siten parantaa asukkaiden asumisoloja samalla energiatehokkuutta lisäten”, kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu Hekasta sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helenin ja Hekan lämpöhanke laajenee”

  1. Tässä on varmasti järkeä. Massiivirakenteisessa kerrostalossa asukas ei huomaa, vaikka lämmitys olisikin jonkun tunnin poissa päältä. Siten lämmöntuotantoa voidaan vähentää niinä vuorokaudenaikoina, jolloin sähkönkulutus on pienempää ja tehdä lämpöä taas silloin, kun sähköäkin tarvitaan enemmän. Talot toimivat melkein ilmaisena säätövoimana.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat