Kokeile kuukausi maksutta

Asentaja putosi betonilaatalle – tapaturma paljasti piittaamattomuuden työmaan turvallisuudesta

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomion erilaisten työturvallisuusmääräysten rikkomisesta Laukaassa sijaitsevalla palvelutalotyömaalla.

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomion erilaisten työturvallisuusmääräysten rikkomisesta Laukaassa sijaitsevalla palvelutalotyömaalla.
Kuuntele juttu

Käräjäoikeus antoi tuomion 23.2.2018.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta rakennusliikkeen työnjohtajan 45 päiväsakkoon ja hallituksen puheenjohtajan 35 päiväsakkoon, mistä maksettavaa kertyy yhteensä 6000 euroa.

Rakennuttajana ja päätoteuttajana toimineet yritykset tuomittiin samasta rikoksesta yhteisösakkoon, joka rakennusliikkeen osalta on 11 000 euroa ja rakennuttajan osalta 6000 euroa.

Rikoksen tuottaman taloudellisen hyödyn määräksi rakennuttajalle arvioitiin 3 900 euroa ja rakennusliikkeelle 1 660 euroa, mitkä summat tuomittiin menetettäväksi valtiolle. Kustannussäästöjä oli syntynyt muun muassa turvallisuusasiakirjojen laatimisen ja kunnossapitotarkastusten laiminlyönneistä ja siitä, ettei hankkeeseen ollut nimetty ja palkattu pätevää turvallisuuskoordinaattoria.

Asentaja putosi betonilaatalle

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan määräysten rikkominen tapahtui vuoden 2015 aikana. Rakennustyön aikaiset työolosuhteet päätyivät tarkempaan viranomaistutkintaan sen vuoksi, että työmaalla sattui vakavaan loukkaantumiseen johtanut työtapaturma lokakuun alussa 2015.

Rakenteilla olevan talon yläpohjassa olevassa ilmanvaihtokonehuoneessa tehtiin aika ajoin muun muassa sähkötöitä ja kulkutienä yleisesti käytettiin talon räystästä vasten asetettuja tikkaita.

Työmaalla sähköasennuksia tehnyt aliurakoitsija oli tapahtumahetkellä poistunut huoneen rakennusaikaisen aukon kautta vesikatolle ja oli laskeutumassa alas nojatikkaita. Asentaja käytti tukenaan katolle kiinnitettyä lautaa, kun lauta oli yllättäen irronnut asentajan otteesta ja hän oli pudonnut 2,5 metriä tikkaiden alla olevalle betonilaatalle.

Sähköasentajalla ei ollut oikeudessa rangaistus- tai korvausvaatimuksia.

Asianmukaiset turvallisuusasiakirjat puuttuivat

Käräjäoikeuden mukaan nojatikkaita oli säännöllisesti käytetty kulkutienä useita kuukausia, mikä jo sinällään on työturvallisuusmääräysten vastaista. Rakennustyötä varten ei ollut ennakolta laadittu asianmukaisia turvallisuusasiakirjoja eikä putoamissuojaussuunnitelmia. Työturvallisuusmääräysten mukaiset viikoittaiset kunnossapitotarkastukset oli täysin laiminlyöty.

Rakennuttaja ei käytännössä ollut nimennyt työmaalle turvallisuuskoordinaattoria, vaan sellaiseksi oli ilmoitettu sellainen työmaalla työskennellyt rakennusliikkeen edustaja, jolla ei ole tarvittavaa pätevyyttä ja joka ei ollut asiasta edes tietoinen.

Rakennuttajana toimi oululainen kiinteistösijoitusyhtiö. Päätoteuttajana oli laukaalainen rakennusliike.

Yritykset olivat vuosien mittaan toteuttaneet useita yhteisiä rakennushankkeita, joiden yhteydessä viranomaiset olivat työsuojelutarkastuksissa usein antaneet toimintaohjeita ja kehotuksia muun muassa putoamissuojauksen ja turvallisuusseurannan puutteista.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asentaja putosi betonilaatalle – tapaturma paljasti piittaamattomuuden työmaan turvallisuudesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat