Elementtitelineen kaatuminen tappoi työmiehen Rovaniemellä, työnjohtajille ja urakoitsijalle sakkoja

Nelostien perusparannustyömaalla Rovaniemen keskustan tuntumassa kesäkuussa 2015 tapahtuneesta kuolemaan johtaneesta työtapaturmasta on annettu tuomiot kuolemantuottamuksista ja työturvallisuusrikoksesta, kertoo Lapin Kansa.

Nelostien perusparannustyömaalla Rovaniemen keskustan tuntumassa kesäkuussa 2015 tapahtuneesta kuolemaan johtaneesta työtapaturmasta on annettu tuomiot kuolemantuottamuksista ja työturvallisuusrikoksesta, kertoo Lapin Kansa.

Onnettomuudessa työmaalla työskennellyt 31-vuotias mies jäi kaatuvien elementtien alle ja kuoli. Lisäksi toinen työntekijä loukkaantui.

Lapin käräjäoikeus katsoi kaikkien kolmen vastaajan laiminlyöneen heille kuuluvia työturvallisuusvelvoitteita monin tavoin. Syytteessä oli kaksi tietyömaan työnjohtajaa sekä elementtejä ja niiden varastointiin tarkoitetun telineen toimittaneen yhtiön tuotantopäällikkö.

Heidän laiminlyöntinsä mahdollistivat oikeuden mukaan välivarastoituneina olleiden elementtien ja elementtitelineen kaatumisen työntekijän päälle.

Kaikki kolme vastaajaa tuomittiin sakkorangaistuksiin. Toinen työnjohtaja sai 80 päiväsakkoa, joka teki 7040 euroa ja toinen työnjohtaja 70 päiväsakkoa, josta kertyi maksettavaa 1120 euroa. Elementtejä toimittaneen yhtiön tuotantopäällikkö sai 55 päiväsakkoa, yhteensä 2090 euroa.

Rahallisesti korvaukset vaihtelivat yli tuhannesta eurosta yli 7000 euroon. Lisäksi kolmikko joutui maksamaan yhteisvastuullisesti oikeudenkäyntikuluja yli 12 000 euroa.

Pääurakoitsijayhtiö tuomittiin lisäksi vahingokorvauksiin onnettomuudessa kuolleen omaisille.  3499 euron korvaukset koostuivat lähinnä hautauskuluista.

Rakennuslehti uutisoi tapauksesta vuonna 2016 seuraavasti:

Rovaniemellä kaatui elementtifakki aiheuttaen rakennusmiehen kuoleman. Syynä oli Avin tarkastuskertomuksen mukaan elementtien virheellinen välivarastointi. Meluvallirakenteessa käytettävät, noin 11 tonnin painoiset elementit oli nostettu murskekerroksen varaan ilman aluspuita. Elementtitehdas ei ollut toimittanut elementtien varastointiohjetta eikä niiden käsittelyn käyttöohjetta, vaikka tämä niiden suuren koon takia olisi ollut välttämätöntä. Vuokrapalveluyrityksen palveluksessa työskennelleillä asentajilla ei puolestaan juurikaan ollut aiempaa elementtiasennuskokemusta, eikä työnjohdon kohteessa tekemä lyhyehkö perehdytys kyennyt tätä puutetta poistamaan.

Rovaniemellä urakoitsijana oli Graniittirakennus Kallio ja elementtitoimittajana Napapiirin Betoni.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Elementtitelineen kaatuminen tappoi työmiehen Rovaniemellä, työnjohtajille ja urakoitsijalle sakkoja”

Jätä kommentti