Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistövälittäjät ennustavat asuntokauppaan ”historiallisen vilkasta” kevättä – kovin kysyntä uusista, hyväkuntoisista asunnoista

Asuntojen hinnat nousevat Suomessa kevään ja alkukesän aikana vain hyvin maltillisesti kovasta kysynnästä huolimatta.

Huhti–kesäkuussa kerros- ja rivitalojen hintojen odotetaan nousevan keskimäärin prosentin. Omakotitalojen keskimääräisten hintojen ennustetaan pysyvän ennallaan tai laskevan hiukan, ennustaa Suomen kiinteistövälittäjät (SKVL) tuoreessa markkinakatsauksessaan.

Samaan aikaan asuntokeväästä on tulossa SKVL:n mukaan ”historiallisen vilkas”.

”Kysyntämittareissa ei ole lainkaan punaista. Pitää mennä 1980- tai 1990-luvulle, että kysyntä on ollut näin kovaa”, luonnehtii SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Kiivaan kaupankäynnin taustalla on hänen mukaansa ennen muuta patoutuneen kysynnän purkautuminen: Kuluttajien luottamus on nyt vahvaa, taloudessa näkymät ovat viime vuosia paremmat ja työllisyyskehitys on suotuisaa. Asuntokaupoillekin uskalletaan silloin lähteä.

Hintojen nousu pysyy aisoissa, koska vain kaikkein halutummista asunnoista ollaan valmiita maksamaan, Mannerberg arvioi.

”Ostajat ovat hintatietoisia, eivätkä valmiita maksamaan mitä tahansa”, hän sanoo.

Suuret remontit karkottavat ostajia

Helsingissä hintojen nousu on keskimääräistä nopeampaa. Kerrostaloasuntojen keskihintojen uskotaan nousevan kahdesta kolmeen prosenttia. Omakoti-, pari- ja rivitaloissa hintatason puolestaan ennustetaan pysyvän ennallaan kysynnän kasvusta huolimatta.

Suomen kiinteistövälittäjien ennuste perustuu noin 1 300 kiinteistövälittäjän arvioon markkinakehityksestä.

SKVL tiedusteli jäsenvälittäjiltään myös, mikä tällä hetkellä kiinnostaa asunnonostajia.

Mannerbergin mukaan asuntokaupoilla haetaan nyt ennen muuta hyväkuntoisia asuntoja, jotka ovat valmistuneet aikaisintaan 1990-luvulla, mieluiten 2000-luvulla.

Ostajat ovat yhä haluttomampia suuriin remontteihin. Erityisesti lähestyvä putkiremontti vaikeuttaa asunnon oikean hinnan löytämistä myyjän ja ostajan välillä.

Vanhojen asuntojen kysyntä on kovaa ainoastaan maan suurissa kaupungeissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kiinteistövälittäjät ennustavat asuntokauppaan ”historiallisen vilkasta” kevättä – kovin kysyntä uusista, hyväkuntoisista asunnoista”

 1. Vanhojen asuntojen kysyntä on kovaa siellä, missä on uudempia vanhoja asuntoja. Siellä, missä uudemmista asunnoista ei ole tarjontaa, ei niitä voi ostaa tai vuokratakaan. Osassa kunnista puuttuu jokseenkin kokonaan 2010-luvulla rakennettu asuntokanta. Niissä voi silti olla sama tilanne, että ihmiset eivät halua sellaista asuntoa, johon on kohta tulossa putkiremontti ja muita isompia remontteja.

  1. Uudempien asuntojen tarjontapuoli tuli mieleen, kun luin Uudenkaupungin lehdestä jutun, jossa käsiteltiin Uudenkaupungin asuntopulaa, jossa kysyntä ylittää tarjonnan, ja todettiin, että asuntotuotantoa ei ole suuresta asuntojen kysynnästä huolimatta käynnistynyt odotetulla tavalla:

   ”Uusien asukkaiden asuntotarpeen arveltiin ratkeavan uudistuotannon myötä.
   Viime syksynä laskettiin, että kaupunkiin olisi tulossa yli 600 uutta asuntoa. Vielä silloin uskottiin, että ostajat ja sijoittajat kiinnostuisivat kaupungista. Niin ei kuitenkaan ole käynyt. Koska ei ole riittävästi ostajia, uudet asunnot uhkaavat jää rakentamatta.”

   http://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2018/03/vuokra-asuntoja-on-tulossa-lisaa/

   Uusikaupunki on yksi niistä kaupungeista, joista puuttuu vanhojen, uudehkojen asuntojen tarjonta. Eli 2010-luvun alkuvuosien ja 2000-luvun asuntotuotanto, joka on hintatasoltaan uusia asuntoja alempana, mutta kuitenkin paljon parempikuntoista asuntokantaa kuin vaikkapa 1970-luvun asunnot. Uudenkaupungin asuntomarkkinatilanne on hyvin erikoinen: toisaalta kaupungissa on iso asuntopula, jossa vuokra-asunnot myydään käsistä ja vanhojen omistusasuntojen hinnatkin ovat kohonneet reilusti, toisaalta taas ostajia ei tunnu löytyvän riittävästi uudiskohteille.

Vastaa