Paperinen isännöitsijäntodistus voi olla kohta harvinainen. Kuva: Sami Kilpiö

Taloyhtiötietoa digitalisoidaan nyt vauhdilla – perinteinen isännöitsijän­todistus voi olla kohta historiaa

Suomen Asiakastieto ja Talokeskus kehittävät palvelua, jonka avulla isännöitsijäntodistuksen tiedot saisi digitaalisessa muodossa.

Kirjoittaja(t) Noona Bäckgren / HS

Taloyhtiötietoja halutaan muuttaa aiempaa digitaalisempaan muotoon. Suomen Asiakastieto ja Talokeskus kehittävät palvelua, jonka avulla isännöitsijän­todistuksen tiedot olisivat pankin, kiinteistön­välittäjien ja asunnon omistajien saatavilla helposti.

Pohjanmaalainen rakennuttajayritys Lakea puolestaan kehittää mobiilisovellusta, jonka avulla sen asukkaat voivat tulevaisuudessa hallinnoida asuntoonsa ja asumiseen liittyviä toimintoja.

Perinteinen isännöitsijän­todistus on erittäin tärkeä asuntokaupan, pankin vakuusarvioinnin ja lainapäätösten kannalta. Todistuksesta selviävät huoneiston ja taloyhtiön tiedot, asunto-osakkeeseen mahdollisesti kohdistuva yhtiölainaosuus sekä vastikerästit. Siinä voi olla tietoa myös yhtiön tulevista remonteista.

Isännöitsijän­todistuksen on tähän saakka saanut paperisena tai pdf-muodossa ja se on on ollut voimassa kolme kuukautta. Uuden palvelun kautta saatavat tiedot ovat ajantasaisempia.

”Palvelumme avulla on mahdollista tarkistaa esimerkiksi taloyhtiön lainatilanne lähes reaaliajassa”, kertoo Suomen Asiakastiedon Heikki Ylipekkala. Hän toimii kiinteistö- ja vakuutustietopalveluiden liiketoimintajohtajana.

Ylipekkala painottaa, että Digitaalinen huoneistotieto on oma palvelunsa, ei vain ”sähköinen isännöitsijäntodistus”.

”Lakihan ei tällä hetkellä edellytä asuntokaupassa isännöitsijäntodistusta vaan niitä tietoja, joita se sisältää. Digitaalisessa palvelussamme samat tiedot on saatavilla turvallisemmassa ja helpommin käytettävässä formaatissa.”

Tarkkaa tietoa hinnasta ei vielä ole. Perinteisen isännöitsijäntodistuksen hintahaitari oli vuosi sitten 25–232 euroa, kävi ilmi Isännöintiliiton kyselytutkimuksesta. Mediaani- eli keskihinta oli 100 euroa. Mediaanihinta oli noussut parikymmentä euroa vuodesta 2013.

”Digitalisoidut palvelut alentavat kustannuksia merkittävästi kaikille toimijoille, mutta tarkkoja summia ei vielä ole tiedossa”, Ylipekkala kertoo.

Palvelu auttaa taloyhtiöitä täyttämään EU:n tietosuoja-uudistuksen vaatimukset

Ensimmäisenä Talokeskus

Ensimmäisenä tietojen digitaalinen siirto tulee mahdolliseksi Talokeskuksen Tampuuri-järjestelmää käyttävissä taloyhtiöissä, joita on Suomessa noin 60 000. Pilottipankkina toimii Nordea.

Aluksi digitaalista huoneistotietoa pääsevät hyödyntämään vain pankit, mutta tulevaisuudessa niitä pystyvät käyttämään myös kiinteistönvälittäjät ja osakkaat.

Digitaalinen huoneistotieto helpottaa taloyhtiöitä täyttämään EU:n tietosuoja-uudistuksen eli gdpr:n vaatimuksen. Asetus astui voimaan 25. toukokuuta, ja kansallisella tasolla se tulee voimaan kesäkuun alussa.

Taloyhtiöiden mapeissa oleva henkilötieto on käytännössä pakko muuttaa digitaaliseen muotoon. Isännöitsijän­todistukseen sisältyy henkilötietoa, joten jatkossa taloyhtiöllä ja isännöitsijällä tulee olla esimerkiksi dokumentoitu näkymä siihen, kenelle tietoa on luovutettu.

Suomessa tehdään vuosittain noin 68 000 asuntokauppaa ja tilataan 214 000 isännöitsijän­todistusta.

Lakean sovelluksella voi varata vaikka saunavuoron

Lakean asumisen mobiilisovellus julkaistaan todennäköisesti ensi vuonna.

Sovelluksen avulla asukkaat voivat muun muassa seurata kotinsa ilmanlaatua asuntoon asennettavien antureiden avulla, varata saunavuoron, pyykkituvan tai vaikkapa yhteiskäyttöauton sekä saada ilmoituksen saapuneesta postista.

Sovellusta varten Lakea teetti vuoden alussa selvityksen siitä, millaisia toimintoja asukkaat kaipaavat asunnoiltaan. Asukkaat eivät kaipaa niin sanotusti turhaa hifistelyä, vaan arkea helpottavia palveluita.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Taloyhtiötietoa digitalisoidaan nyt vauhdilla – perinteinen isännöitsijän­todistus voi olla kohta historiaa”

  1. Artikkelin mukaan isännöitsijäntodistuksen ratkaisu vaikuttaa vain paperilla olevan tiedon digitoinnilta ja sen jakamiselta tietokannasta – digitalisaatio on vielä kaukana. Sitten kun siihen saadaan blockchain tms luottamusverkosto niin sitten voidaan puhua jostain edistysaskeleista. Lakean kehittelemä palvelu taas vaikuttaa samanlaiselta mitä markkinoilla on jo tusinoittain. Missä uutuusarvo/uutisarvo?

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi