Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliiton Suokas: Budjettiin määräraha, jolla saadaan vanhuksille viilennyslaitteet

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas ehdottaa ensi vuoden budjettiin määrärahaa, jolla voitaisiin hankkia vanhusten hoitolaitoksiin laitteet huonelämpötilan alentamiseksi.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas.

”Laitteita pitää järjestää myös sellaisille kotona asuville vanhuksille, jotka eivät itse niitä pysty hankkimaan. Kaikki me kuolemme. Toivottavasti emme kuitenkaan piittaamattomuuden takia kuumuuteen nääntymällä”, Suokas kirjoittaa blogissaan.

Suokas huomauttaa, että talot lämpöeristetään aina vain paremmin, mutta kuumia kelejä varten ei ole juuri varauduttu.

”Ennätyshelteellä 2010 äitimuorini yksiössä lämpötila nousi 40 asteeseen. Päiväauringosta nauttivaan asuntoon ei saanut mitenkään läpivetoa. Tappohelteen alkaessa kaikki ropelit ja jäähdyttimet loppuivat kaupoista alta aikayksikön. Pääsin Bauhausin jonotuslistalle, kun liikkeeseen tilattiin vielä kesän viimeiset viisi jäähdytintä. Äitini säilyi hengissä.”

”Näin ei ole välttämättä käynyt tänä kesänä kaikille vanhoille ja huonokuntoisille ihmisille. Suomalaisissa vanhusten asuntoloissa ei ole juurikaan varauduttu pitkiin hellejaksoihin. Puhumattakaan niistä lukemattomista pienistä asunnoista, joissa ikäihmiset omillaan asuvat.”

Suokas kirjoittaa ilmaston lämpenemisen olevan tosiasia. Hänen mukaansa se vaikuttaa voimakkaimmin asuttamillemme leveysasteille, mutta eteläisemmissä maissa eläminen saattaa käydä kokonaan mahdottomaksi.

”Väestön ikääntyminen on ajan hengen mukaisesti poliittisille päättäjille ensi sijassa taloudellinen ongelma. Vanhukset ovat mitään tuottamaton kuluerä, ja kulut halutaan pitää mahdollisimman pienenä. Puheita riittää, tekoja on vähemmän.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Rakennusliiton Suokas: Budjettiin määräraha, jolla saadaan vanhuksille viilennyslaitteet”

  1. Jos nyt kuitenkin vaan rakennusvalvonta alkaisi tehdä työtään lakien ja asetusten mukaisesti, lopetettaisiin lupien myönteäminen näille ”yleishyödyllisille toimijoille” ja pilkanpäiten kopioituja suunnitelmia käyttäville gryndereille.

    1010/2017 Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta 29§:
    ”Laskennallinen kesäajan huonelämpötila ei saa ylittää jäähdytysrajan arvoa 27 celsiusastetta käyttötarkoitusluokassa 2 ja jäähdytysrajan arvoa 25 celsiusastetta käyttötarkoitusluokissa 3–8 enemmän kuin 150 astetuntia kesäkuun 1 päivän ja elokuun 31 päivän välisenä aikana suunnitteluratkaisun mukaista ilmavirtaa käyttäen.”

    Tämä suoraan ja yksinkertaisesti nykyisellä vallitsevalla ilmastolla tarkoittaa, ettei ole mahdollista rakentaa sellaista kerrostalohuoneistoa, jossa ei ole jäähdytystä. Mikään rakenteellinen keino ei pysty torjumaan ylilämpöä tällaisilla parin viikon hellejaksoilla.

  2. Jos asukkaat (omistus- ja vuokrataloasukkaat) ovat valmiita maksamaan, kyllä rakennuttajat ja toteuttajat ovat valmiita toteuttamaan jäähdytyksen. Ei esim. kerrostalon jäähdytys varsinkaan jos se otetaan jo suunnittelussa huomioon, aivan maltaita maksa. Lisä vuokriin ehkä 1-2 €/m2/kk ja vaikuttaahan se omistuspuolellakin myyntihintaan ehkä kymppitonnin/asunto ja hoitovastikeeseen muutaman kymmenen senttiä m2/kk. Olen tutkinut erityisesti vuokrataloja: jos on kaksi samanlaista taloa vierekkäin, toisessa jäähdytys, asukkaat haluaisivat tietysti asua kuumana kesänä viileässä talossa, mutta heti, kun ilmat viilenevät, alkaa joukkopako siihen halvempaan taloon.

    1. Käsitin, että kirjoittaja vaati valtion budjetista näitä, joten asukkaille ei tulisi maksettavaa. Kaikille tarpeen mukaan kuten Marx aikanaan totesi. Kotitalousvähennyksen valtio toki maksaa ja sitä kautta osallistuu, mutta myös itse lähettäisin laskun mieluusti suoraan ja kokonaan valtiolle.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat