Kokeile kuukausi maksutta

Hometalon korjaus epäonnistuu usein – vaativinta on, jos samalla tehdään energiakorjaus

Mikrobivaurioituneiden rakennusten korjaamisesta on valmistumassa kauan kaivattu opas. Siinä korostetaan samalla sitä, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa korjata eikä yhteen kohteeseen sopiva tapa välttämättä sovi ihan toiseen ympäristöön. Opas varoittaa, että sekä yli- että alikorjaukset voivat tulla kalliiksi. Tärkeää korjauksen onnistumiselle on varmistaa oikeat painesuhteet rakennuksessa.

Korjausrakentamisessa korostuu usein sisäilmaongelmien ratkaiseminen. Sen ohella on usein tarvetta miettiä hyviä keinoja energiataloudellisuuden parantamiseksi. Vaikeimmissa kohteissa nämä vaatimukset voivat olla osin ristiriitaiset.

Sisäilmakorjausten epäonnistumisen riski on merkittävä. Siksi sisäilmaongelmaisen rakennuksen suunnittelussa tulee käyttää erityistä ammattitaitoa omaavia asiantuntijoita. Jos sisäilmaongelmaa ollaan korjaamassa jo toista tai useampaa kertaa, hanke määritellään poikkeuksellisen vaativaksi ja siinä käytettävien asiantuntijoiden osaamiselle asetetaan korkeimmat vaatimukset.

Monessa vanhassa rakennuksessa joudutaan samaan aikaan pohtimaan sekä sisäilmaongelmien korjaamista että energiatalouden parantamista. Rahat eivät välttämättä riitä molempiin, joten energiataloutta kannattaa parantaa vain siinä määrin kuin se on taloudellisesti ja teknisesti järkevää.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hometalon korjaus epäonnistuu usein – vaativinta on, jos samalla tehdään energiakorjaus”

  1. Näihin sisäilmaa parantaviin korjauksiin on ehdolla rakennusten kuntotutkimuksiin rahaa, eikö olisi järkevämpää jakaa tätä rahaa vain suunnittelijoille ja menetelmien kehittämiseen, eikä raportointiin, missä yleensä ei tehdä edes materiaalikokeita labrassa.

Viimeisimmät näkökulmat