Espoo vaatii urakoitsijalta korvausta muun muassa liian pienistä parkkiruuduista – kymmenien miljoonien eurojen riita sairaalan rakennustöistä jatkuu

Sairaalan lopullisen hintalapun selviäminen oikeusprosessin kautta vienee vuosikausia.

Espoon sairaala valmistui vuonna 2017. Kuva on viime syksyltä. (KUVA: Pinja Saarela/ HS)

Espoon kaupungin ja Jorvin viereen sairaalan rakentaneen Lujatalon riita jatkuu. Nyt kaupunki vaatii urakoitsijalta yli 16 miljoonaa euroa.

Espoon kaupungin omistamalla sairaalan kiinteistöyhtiöllä ja Espoon sairaalaa rakentaneella rakennusyhtiöllä, Lujatalolla, on menossa massiivinen rahariita.

Kiistely kymmenien miljoonien kustannuksista on jatkunut pitkään. Lujatalo toimitti viime kesänä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle 55-sivuisen haastehakemuksen, jossa se vaati sairaalaurakan lisä- ja muutostöistä Espoon kaupungin kiinteistöyhtiöltä vajaat 34 miljoonaa euroa ja päälle vielä huomattava summa viivästyskorkoja.

Espoon sairaala -yhtiö toimitti joulukuun viimeisenä päivänä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudelle vastakanteen Lujatalon kanteeseen. Vastakanteessaan kaupungin kiinteistöyhtiö esittää omat vaatimuksensa Lujatalolle. Vastakanteen mukaan Espoon sairaala vaatii Lujatalolta yhteensä yli 16 miljoonaa euroa erilaisine viivästyskorkoineen.

Lue lisää: Espoo ajautui yli kolmenkymmenen miljoonan euron oikeusriitaan sairaalan rakennuskustannuksista

Espoon kaupungin kiinteistöyhtiön rahallinen vaatimus koostuu useista osista, joista suurin on 9 216 900 euron viivästyssakko korkoineen. Urakan virheistä ja puutteista kaupunki esittää kanteessa kaikkiaan 3 335 775,04 euron laskun viivästyskorkoineen.

Riitaa on muun muassa sairaalan yhteyteen tehtyjen pysäköintipaikkojen määrästä ja niiden mitoista, joista 63 paikan kohdalla ei täyty kaupungin mukaan korkeusvaatimus ja 57 paikan kohdalla leveysvaatimus.

Kiistaa on myös rakennuksen hissien käytöstä rakennusaikana. Kaupunki katsoo, että urakkaan piti kuulua uudet ja käyttämättömät hissit, eikä sairaalarakennuksen hissejä ole rakennettu työmaakäyttöön.

Espoon sairaala vaatii niin ikään potilashuoneiden ovista poisjääneiden lukituksien arvoa Lujatalolta.

Vastakanteen mukaan yhdystunnelin aloittamisen viivästyminen johtui Lujatalosta. Espoon sairaala ja Lujatalo olivat kaupungin yhtiön mukaan sopineet yhdystunnelin osan eli niin sanotun kolmannen vaiheen rajaamisesta sairaalan urakkasopimuksen mukaisten töiden ulkopuolelle. Myös Lujatalo osallistui urakkakilpailuun, mutta ei voittanut sitä ja kiisti, että kolmannen vaiheen erottamisesta urakasta olisi sovittu ja esti voittaneen urakoitsijan töiden aloittamisen.

Urakkaan kuuluvista töistä, jotka Espoon sairaala on joutunut tilaamaan erikseen tai tilaamaan muilta urakoitsijoilta Lujatalon kieltäydyttyä töiden tekemisestä, kiinteistöyhtiö vaatii noin 329 000 euroa.

Espoon sairaala -yhtiö listaa vastakanteessa myös useita korjaamatta jääneitä takuuajan virheitä.

Vastakanteen mukaan Espoon sairaalassa on toteutettu lämpökamerakuvaus, jossa todettiin 534 puutetta, joiden noin 760 000 euron korjauksista Lujatalo on kieltäytynyt. Kaupungin yhtiön mukaan Lujatalo on jättänyt tekemättä teknisten järjestelmien kaapelointimerkintöjä yli 10 000 pisteen osalta.

Kiinteistöyhtiö katsoo myös, että Lujatalo on laiminlyönyt asetettuja vaatimuksia kaapeleiden palonkestävyydessä. Espoon sairaala vaatii korvauksia myös, koska sen mukaan Lujatalo on asentanut potilashuoneisiin vääränväriset UPS-ja varavoimaverkon pistorasiat.

Espoon sairaala -yhtiö vaatii myös kahteen kertaan laskutetuista lisä- ja muutostöistä palautusta noin 46 000 euroa ja ennakkomaksun palautusta noin 2,6 miljoonaa euroa.

Sairaalan lopullinen hintalappu kaupungille ei selvinne vielä pitkään aikaan, sillä tämänkaltaisten monimutkaisten asioiden käsittely oikeudessa voi kestää vuosikausia.

Lopullisen laskun maksavat kaupungin veroja maksavat asukkaat.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Espoo vaatii urakoitsijalta korvausta muun muassa liian pienistä parkkiruuduista – kymmenien miljoonien eurojen riita sairaalan rakennustöistä jatkuu”

 1. Kuuluuko tämä osastoon , keskeneräistä työtä ei saa arvostella , joten tehdään ensin ja väitellään kun on käyttövalmis , muutellaan sitten asioita 2 vuotta potilaiden välissä , oletetaan että tulee hyvää kun riidellään samalla. Itse valvoin omalla työmaalla joka päivä ja kaiken aikaa , reklamaatio tuli samantien ja äijä vaihtu jo toiseen virheeseen.

  Tapoja on monia , hyvä valvoja saa toopestakin kelpo suorittajan

 2. Koska tämä ei ole veronmaksajien aiheuttamariita, ehdotan että kustannukset maksavat kaupungin valtuusto ja hallitus sekä virkamiehet, mikäli kaupungille aiheutuu kustannuksia tästä riidasta. Minun oikeustajuuni ei mahdu, miksi minun pitäisi maksaa muitten tekemistä virheistä.

  1. Sinne kaupungin virkaan on jo nykyisillä palkoilla helppo saadakin osaavia nuoria, niin laitetaan vielä sakkoa epäonnistumisista 😂 Mutta jos virkamies onnistuu esim. tällä elinkaarimallilla säästämään 30 e per espoolainen vuodessa tai lykkäämään peruskorjausta vuodesta 2045 vuoteen 2060, niin ei silti 2000 e palkankorotuksiin lähdetä virkamiesten kohdalla (tällä liikkeellä voisi jo osaamista/työmotivaatiota löytyä sielläkin). Vähän valoja päälle chatissa. Lisäksi eihän jutussa ole kerrottu edes oliko sairaala edullinen vai kallis muihin samanlaisiin verraten ja ei tiedetä tuleeko oikeudesta plussaa vai miinusta kaupungille.

 3. Vai ajetaanko tässä sisään uutta tapaa , vuokrataan kaikki tarvittava , siltä isolta tutulta taholta 20 vuoden elinkaari / huoltoylläpidolla , sitten kaikki on taydellistä ja kansalainen maksaa.

  Eipä tullut itselle mieleen teettää 20 vuoden elinkaari ajattelulla , ei siis varat riittäneet noin hienoon.

  Kun jokainen kikkare ja vipu on vuokrattu , on maksajalla kiire lopun elämää , eikä mitään myytävää heikolla hetkellä.

 4. Isot riidat ovat hauskoja. Molemmat osapuolet lakimiesten neuvomina keksivät järjettömiä vaateita toisilleen ja kas kummaa lakimiesten tuntimäärät kasvaa molemmin puolin.

Vastaa