Lujatalo rakentaa Espoon uuden sairaalan – urakkasumma 123 miljoonaa

Espoon uuden vanhusten sairaalan urakoitsijaksi on valittu Lujatalo Oy. Suunnittelun ja rakentamisen kattavan urakan veroton hinta on 123 miljoonaa euroa. Lisäksi Lujatalolla on rakennuksen ylläpitovastuu kymmenen vuoden ajan, mistä yhtiö kuittaa vielä erikseen vajaat 10 miljoonaa euroa.

Espoon uuden vanhusten sairaalan urakoitsijaksi on valittu Lujatalo Oy. Suunnittelun ja rakentamisen kattavan urakan veroton hinta on 123 miljoonaa euroa. Lisäksi Lujatalolla on rakennuksen ylläpitovastuu kymmenen vuoden ajan, mistä yhtiö kuittaa vielä erikseen vajaat 10 miljoonaa euroa.

Voittoisaan suunnitteluryhmään kuuluivat Lujatalon lisäksi VPL-arkkitehdit, Arkkitehdit Tommila Oy, Arkkitehdit Martikainen Oy, Wise Group Finland (Talotekniikka), Finnmap Oy (Rakennesuunnittelu), Geotek (Geosuunnittelu), SITO (Liikenne- ja logistiikkasuunnittelu) sekä JP-paloturvallisuus (Palosuunnittelu).

Kaupungin perustaman rakennuttajayhtiön KOY Espoon sairaalan raati arvosti Lujatalon suunnittelu- ja toteutusryhmän kokemusta vastaavista hankkeista. Kohteen toteutusorganisaatio on pääosin sama kuin Vuosaaren satamahankkeessa ja Sola-projektissa Leppävaarassa.

Sairaalahankkeen maanrakennustyöt on tarkoitus aloittaa syyskuussa 2013. Hankesuunnitelman mukaisesti sairaala valmistuu maaliskuussa 2016. Nyt alkaa sairaalan yksityiskohtaisempi suunnittelu Espoon sosiaali- ja terveystoimen, teknisen ja ympäristötoimen sekä Lujatalon yhteistyönä.

Lujatalon arvion mukaan rakennushanke työllistää keskimäärin 250–300 työntekijää ja alihankkijaa kolmen vuoden ajan.

Pysäköintitilat mukaan laskettuna hankkeen kokonaislaajuus on 68·600 bruttoneliötä ja kokonaistilavuus 310·000 kuutiometriä.

Jorvi säästää 100 miljoonaa euroa

Uuden vanhusten sairaalan rakennushanketta on pyöritetty Espoon kaupungin hallinnossa jo vuosia. Alun perin sairaalaa kaavailtiin elinkaarimallilla Puolarmetsään. Monet yhtiöt pitivät kuitenkin 25 vuoden elinkaarimallilla toteutettavaksi suunniteltua hanketta liian isona ja riskipitoisena. Lopulta ainoastaan Skanska oli kiinnostunut hankkeesta.

Nyt hanke toteutetaan siis kymmenen vuoden ylläpitovastuun sisältävällä mallilla. Tällä kertaa urakkakilpailuun saatiin aluksi mukaan kuusi suurta rakentajaa, joista kaksi kuitenkin vetäytyi kilpailusta.

Myös sijaintipaikka vaihtui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) omistaman Jorvin sairaalan yhteyteen, missä uusi sairaala nousee nykyisten maanpäällisten pysäköintipaikkojen kohdalle. Rakentaminen tulee yli sata miljoonaa euroa halvemmaksi kuin Puolarmetsä olisi ollut. Espoon kaupungin teknisen toimen johtajan Olavi Loukon mukaan tämä johtuu muun muassa siitä, että Puolarmetsän suunnitelma oli arkkitehtikilpailun tuloksena vaikeasti ja kalliisti rakennettava. Jorvin rakennuksesta tulee paljon yksinkertaisempi.

Uuteen sairaalaan tulee viisi osastoa ja 255 potilaspaikkaa yhden hengen huoneisiin. Sairaalassa toimivat myös päivä- ja kotisairaala, geriatrinen poliklinikka, saattohoitoyksikkö, suun terveydenhuollon yksikkö sekä Espoon apuvälinekeskus. Espoon sairaalan ja Jorvin sairaalan välille rakennetaan henkilöliikenne- ja huoltoyhteys. Sairaalan yhteyteen rakennetaan yhteensä tuhat pysäköintipaikkaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Lujatalo rakentaa Espoon uuden sairaalan – urakkasumma 123 miljoonaa”

 1. Onpas mielenkiintoista, tässä sanotaan urakkasummaksi 123 miljuunaa, ja Lujan sivuilla yli 135 miljuunaa….eihän tuo ny kummoinen ero ole, mutta kyllä se rakennusliikkeen liikevoitossa hieman tuntuu

 2. Onko tämä nyt varmasti halvempi tai edes edullisempi? Kaivelin esille sairaalahankkeesta aiemmin mm. Rakennuslehdessä ja Hesarissa julkaistua tietoa.

  Ja ihmetyttää, kuinka kritiikittömästi aihetta uutisoidaan – erityisesti muistaen kuinka hanakasti Puolarmetsän hanketta kritisoitiin.

  Julkisuudessa olleiden tietojen valossahan ollaan tekemässä entistä kalliimpaa hanketta!

  Sillä:
  Hinnan arvioidaan siis putoavan 20 % eli 200 M€ 130 M€:oon (toivottavasti vertailukelpoinen tieto mm varuistelun osalta). Mutta…. laajuus putoaa puoleen (Rakennuslehden aiemman jutun mukaan 67 000 br-m2:stä 32 000 br-m2:iin). Tällöin yksikköhinta €/br-m2 nousee vajaasta 3000€/BR-M2 yli 4000 €/br-m2 eli bruttoneliöhinta nousee 25 %! Voiko pitää paikkansa?

  Näinkö päättäjiä, kansalaisia ja mediaa pyöritetään?

  SR-malliin liittyvä ylläpitovastuun pudotus 25 vuodesta 10 vuoteen on ymmärrettävä. Aiempi 25 vuotta oli varmaan hankala, koska talotekniikan uusimisaika on n. 10-20 vuotta laitteistosta riippuen ja aiemmin Espoo ilmeisesti pyrki (osan sitä ymmärtämättä) hankituttamaan mm. iv-koneet kahteen kertaan. Tässä on kyse ratkaisusta riippumaton merkittävä (riski)hinnoittelun makrotalon alennus. Puolarmetsän hankkeen ongelmia taisikin olla enemmän hankeen valmistelussa kuin syntipukiksi otetussa arkkitehtuurissa.

  1. Asko Takalalle kommenttina: kyllä se rakentaminen on halvempaa, jos 200 miljoonan edestä käytetään vain 130 miljoonaa. Eurojen määrä ratkaisee ainakin meidän perheessä.
   Sitäpaitsi Puolarmetsän tarjoukset taisivat olla lähempänä 300 miljoonaa kuin 200.

  1. Kahden täysin eri sisältöisen ja eri ajankohtaan ajoittuvan hankkeen neliöhintoja ei ole mielekästä verrata keskenään. Arkkitehtiakin on turha syyllistää, koska arkkitehtikilpailun tulos ja rakennusliikkeiden sen perusteella tekemät kustannusvertailut olivat toisistaan irrallaan.

   Rakennuslehden uutinen vuodelta 2011 kertoo, miksi Jorvi tulee Puolarmetsää halvemmaksi:

   ”Nykyisessä suunnitelmassa olevan seniori- ja terveyskeskuksen sijoitus selvitetään myöhemmin.

   Hankkeen luonnossuunnitelmista on laskettu syyskuussa 2011 kustannusarvio, johon perustuen on odotettavissa, että aiemmin esitetyt alustavat kustannusvaraukset ylittyvät huomattavasti. Jorvi-vaihtoehdon investointikustannukset jäävät todennäköisesti useita kymmeniä miljoonia pienemmiksi kuin Puolarmetsä-vaihtoehdossa.

   Hankkeen sairaalatoimintojen siirtäminen Jorvin sairaalan yhteyteen toisi toiminnallisia ja toiminnan kustannuksiin vaikuttavia etuja. Jorvin sairaalassa on jo valmiina Espoon sairaalan tarvitsemia erityispalveluja, kuten erikoislääkärien konsultaatiot, laboratoriopalvelut, kuvantamispalvelut ja lääkehuolto.”

 3. Tiedoksi vielä nimimerkille ”byggare”, että oikea urakkasumma on 123 miljoonaa euroa. Luja on korjannut lukeman omille nettisivuilleen. Lisäksi Luja saa vielä vajaat 10 miljoonaa euroa 10 vuoden ylläpitosopimuksesta.

  1. Siinä on nyt iso kusetusruletti pyöritettäväksi. Luja tekee kohteen aliurakoitsijoihin kohdistuvilla petoksilla katetta kymmeniä miljoonia tässäkin hankkeessa.

 4. Ex lujalainen on tainnu saada potkut, haiskahtaa kateellisen panettelu =)

  Itse Espoolaisena, kohta eläkevöityvänä olen todella iloinen että sairaala rakennetaan. Urakoitsijalla ei mitään väliä, koska jokainen yrittäjä hakee katetta työlleen

Vastaa