Kokeile kuukausi maksutta

”Edessä on pitkä korpivaelluksen kausi – ”RT arvioi asuntoaloitusten putoavan roimasti

Rakennusteollisuus RT:n tänään 28.5.2020 julkistettu suhdanne-ennuste maalaa ankean kuvan koronaviruksen vaikutuksista rakentamiseen.

RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo

Asuntoaloitusten arvioidaan vähenevän rajusti. Kun vielä viime vuonna aloitettiin noin 39100 asuntoa, tämän vuoden aloitusten arvioidaan painuvan 28000 asuntoon. Synkkyys jatkuisi vuonna 2021, jolloin aloitettaisiin vain 26500 asuntoa.

Pudotus aiheutuu RT:n mukaan vapaarahoitteisten kerrostaloaloitusten voimakkaasta vähenemisestä. Kun niitä aloitettiin 19800 vuonna 2019, määrän ennustetaan putoavan 10000 asuntoon tänä vuonna ja 7000 asuntoon ensi vuonna.

RT:n jäsenyrityksilleen tekemä asuntotuotantokysely kuitenkin osoittaa, että sijoittajat aikovat ostaa myös loppuvuonna rakennusliikkeiltä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Sijoittajille tehtävien asuntojen määrän arvioidaan pienenevän suhteessa vähemmän kuin gryndiasuntojen määrän.

Elvytys toivelistalla

Koko rakentamisen arvon RT ennustaa supistuvan tänä vuonna 5,0 prosenttia ja 4,0 prosenttia vuonna 2021. Kuutioissa pudottaisiin 32–31 miljoonan tasolle.

Tänä vuonna rakentamista vähentää RT:n mukaan asuntorakentamisen hidastuminen, ensi vuonna vähenee erityisesti muu rakentaminen. Myös maa- ja vesirakentaminen vähenee ensi vuonna, mikäli uusia hankkeita ei käynnistetä.

RT arvioi, että työllisten määrä saattaa pudota jopa 20000 hengen verran.

RT:n pääekonomisti Jouni Vihmon mukaan ekonomistit ovat yhtä mieltä talouden yleisten näkymien synkkyydestä. Rakentaminen jää hänen mukaansa matalalle tasolle näköpiirissä olevaksi ajaksi. Asuntojen tarjonta putoaa alle pitkän aikavälin tarpeen, mutta asuntojen kysyntä ei laske samassa suhteessa.

Vihmo korostaa, että nyt pitäisi pystyä katsomaan pitkän aikavälin vaikutuksia. ”Edessä on pitkä korpivaelluksen kausi. Oleellista on nyt päätöksentekokyky. Ei pidä pelätä elvyttää velkarahalla.”

Vielä huhtikuussa korona ei ole Vihmon mukaan näkynyt työmailla, kevät on sesonkiaikaa. Tilaajat siirtävät kuitenkin hankkeitaan. Näkymät ovat heikentyneet nopeasti pohjalukemiin.

Koronaryhmä huolissaan työpaikoista

Rakennusteollisuus RT on mukana ympäristöminsteriön kokomassa seurantaryhmässä, joka arvioi koronan vaikutuksia. Sen katsaus ilmestyi tänään.

Seurantaryhmän mukaan työmailla ei ole toistaiseksi ollut merkittävissä määrin koronatartuntoja, ja niitä pyritään ehkäisemään erilaisin työjärjestelyin ja ohjeistuksin. Rakentamisen viranomaisprosessit ovat toimineet, kun esimerkiksi rakennusvalvonnassa on hyödynnetty etäkatselmuksia.

”Työllisyyden ja asumisen kannalta on tärkeää, että rakennustyömaat ovat pysyneet toiminnassa ja hankkeet edenneet myös poikkeusolojen aikana. Iso kiitos kaikille rakennusalalla työskenteleville. Seuraamme rakentamisen ja asumisen näkymiä tarkasti, jotta edessä olevia haasteita voidaan ratkoa ennakoivasti ja nopeasti”, sanoo ministeriön tiedotteessa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Asuntomarkkinoilla koronakriisi on näkynyt asuntokaupan hidastumisena. Asuntokauppojen määrä laski huhtikuussa 30–50 % edellisvuoteen verrattuna.

Rakentamisen lähisuhdannenäkymät ovat pudonneet nopeasti ja voimakkaasti. Valtiovarainministeriö arvioi rakentamissektorin volyymin laskevan tänä vuonna 5,5 % ja ensi vuonna 3 %. Pudotus voi olla tätä jyrkempi, mikäli uusien hankkeiden käynnistyminen ei virkisty syksyllä. Rakennustuoteteollisuudessa suurimman pudotuksen arvioidaan tulevan vuonna 2021.

Rakentamisen työllisyys laskee rakentamismäärän laskiessa, vuosina 2020–2021 jopa 20 000 henkilöllä. Rakentaminen työllistää suoraan noin 200 000 henkilöä.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “”Edessä on pitkä korpivaelluksen kausi – ”RT arvioi asuntoaloitusten putoavan roimasti”

  1. Mihin nämä kaikki asunnot tarvitaan. Luulsi kauhuluvun 26 000 uutta asuntoa vuodessa riittävän kansalle joka kutistumaan päin. Tietenkin uudet asunnot a-lokaatiolla kelpaa niille joille KELA maksaa. Vai onko saapumassa ”miljoona” siirtolaista.

  2. Miten on mahdollista, että samat porukat, jotka nousukaudella vaativat yhteiskunnan olevan tyystin puuttumatta rakentamiseen ja vastustavat kaikenlaista sääntelyä, nyt kriisin partaalla haluavatkin kaikki mahdolliset yhteiskunnan tuet ja avustukset? Jotenkin tässä näen ristiriitaa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat