Varovainen arvio: Jopa tuhannen taloyhtiön ja 500 miljoonan euron arvoiset korjaushankkeet ovat siirtyneet koronan vuoksi

Isännöintialan yritysten uuden edunvalvojayhdistyksen Isännöintiyritykset ry:n teettämän jäsenkyselyn mukaan korona on siirtänyt osan taloyhtiöiden peruskorjaushankkeista eteenpäin.

Kuvituskuva. Putkiremontit ovat olleet taloyhtiöissä tavallisimpia korjauksia.

Isännöitsijöistä 40 prosenttia kertoo, että vähintään yhdessä asiakastaloyhtiössä
peruskorjaushanke on siirtynyt eteenpäin koronatilanteen vuoksi. Joka kymmenes kertoo, että hankkeita on siirtynyt enemmän kuin yksi.

Siirtyneet peruskorjaushankkeet ovat olleet keskimäärin 540 000 euron arvoisia, mutta mukaan mahtuu
myös miljoonahankkeita.

Useimmissa tapauksissa hanketta ei ole viety yhtiökokouksen päätettäväksi vaan hallitukset ovat eri syistä siirtäneet päätöksentekoa eteenpäin. Taustalla on muun muassa vaikeus saada tarjouksia urakoinnista tai rakennuttamisesta.

On myös koettu, että hankkeen valmistelu edellyttää hallituksen fyysistä kokoontumista. Päätöstä ei myöskään uskallettu keväällä tehdä asukasturvallisuuden vuoksi, koska remontti olisi edellyttänyt pääsyä huoneistoihin.

”Jos tulosta yleistää, voidaan varovaisestikin arvioida, että noin 1 000 taloyhtiöiden
peruskorjaushanketta on siirtynyt vuonna 2020. Tämä tarkoittaa vähintään 500 miljoonan euron
investointien siirtymistä eteenpäin”, Isännöintiyritykset ry:n toimitusjohtaja Pekka Harjunkoski kertoo.

Isännöitsijät arvioivat, että osakkaiden oman talouden epävarmuus on vaikuttanut vielä melko vähän
peruskorjaushankkeiden päätöksentekoon. Huoli korjausten aikaisesta terveysturvallisuudesta sekä yleinen epävarmuus ja siitä seurannut haluttomuus tehdä isoja päätöksiä ovat isännöitsijöiden mukaan merkittäviä taustasyitä peruskorjausten siirtymiseen.

”Korjausvelka kasvaa entisestään ja hankkeiden kriittisyys korostuu, koska monessa kiinteistössä
on vielä toteuttamatta esimerkiksi putkiremontti ja julkisivukorjaukset. Jos isoja peruskorjauksia
tulee taloyhtiössä eteen samanaikaisesti tai ajallisesti lähekkäin, rahoitusvastikkeet voivat
nousta merkittävästi. Tämä on kansantalouden toipumisen kannalta ongelma, kun osakkaiden asumiskulut nousevat ja heikentävät kotitalouksien ostovoimaa”, Granlund Isännöinnin toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo tiedotteessa.

Kysely kertoo myös muista koronan vaikutuksista taloyhtiöihin. Lähes kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta isännöitsijöistä kertoo, että asumisen häiriöt taloyhtiössä ovat kasvaneet jonkin verran tai paljon. Vastaajista 40 prosenttia sanoo, että vastikerästit ovat kasvaneet.

”Korona on tuonut osalle osakkaista haasteita vastikkeiden maksuun ja niistä ollaan selvästi aiempaa
enemmän yhteydessä isännöintiyritykseen. Vastikerästien kasvu näkyy viiveellä lomautusten ja työttömyyden kasvun kanssa”, Isännöintiyritykset ry:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Tahkola sanoo.

Isännöintiyritykset ry:n kyselyyn vastasi 83 isännöitsijää syyskuun puolivälissä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Varovainen arvio: Jopa tuhannen taloyhtiön ja 500 miljoonan euron arvoiset korjaushankkeet ovat siirtyneet koronan vuoksi”

Jätä kommentti