Suomen ensimmäinen PAH-koira nuuskii Senaatin nurkat – Fiinu vahvistaa yli 10 koiran sisäilmatiimiä

Koiran tekemän taustatyön perusteella voidaan käynnistää kohteen tarkemmat tutkimukset.

Senaatti-kiinteistöjen asiantuntija Ville Heikkinen on Fiinun isäntä ja vastannut Suomen ensimmäisen PAH-koiran koulutuksesta. (Kuva: Senaatti-kiinteistöt)

Senaatti-kiinteistöt on saanut tänä syksynä uuden jäsenen sisäilmatiimiinsä, kun suursnautseri Fiinu on etsinyt merkkejä haitallisista PAH-yhdisteistä Senaatti-kiinteistöjen rakennuksista. Senaatin muut sisäilmakoirat ovat niin sanottuja homekoiria ja ne etsivät rakennuksista mikrobivaurioita.

Fiinun koulutus on kestänyt noin vuoden verran.

”Aloitamme vanhojen rakennustemme korjausprosessin aina tutkimuksella, johon kuuluu rakenteiden kunnon selvittäminen ja rakennusmateriaalien tunnistaminen. PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja voi olla eri paikoissa, ja niiden olemassaolo pitää selvittää aina kohdekohtaisesti. Näin estämme yhdisteiden leviämisen sisäilmaan purku- ja muutostöiden yhteydessä”, Senaatti-kiinteistöjen koiratiimin asiantuntija Ville Heikkinen kertoo.

Heikkinen on Fiinun isäntä ja on vastannut Suomen ensimmäisen PAH-koiran koulutuksesta.

”Koira on hyvä apu PAH-yhdisteiden etsinnässä. Sen avulla voin käydä läpi melko nopeasti esimerkiksi ison rakennuksen. Fiinu merkkaa paikat, joista se haistaa PAH-yhdisteitä. Koira haistaa hyvin herkästi yhdisteet, mutta ei pysty kertomaan pitoisuuksia. Koiran tekemän taustatyön perusteella voimme käynnistää tarkemmat tutkimukset”, Heikkinen lisää.

PAH-yhdisteet ovat haitta-aineita, jotka voivat suurina pitoisuuksina olla haitallisia terveydelle. Sisäilman kohonneet PAH-pitoisuudet ovat yleensä peräisin vanhoista rakennusmateriaaleista, kuten kreosoottipitoisista vesieristeistä. PAH-yhdisteitä on myös monissa muissa rakennusmateriaaleissa. Purkutöissä on käytettävä samantasoista suojausta ja osastointia kuin asbestitöissä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen ensimmäinen PAH-koira nuuskii Senaatin nurkat – Fiinu vahvistaa yli 10 koiran sisäilmatiimiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat