Kokeile kuukausi maksutta

Suomen yrittäjämyönteisin kunta vaihtui, pääkaupunkiseutu ei pärjännyt vertailussa

Seinäjoki piti kaksi vuotta kärkisijaa Suomen yrittäjämyönteisimpänä kuntana. Nyt kaksi kuntaa kiilasi sen edelle Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä.

Vantaa houkuttelee yrityksiä hyvällä logistiikallaan ja kaavoituskin on nopeaa. Silti se häviää yrittäjien mielukuvissa Keravalle ja Helsingille.

Parhaat arviot imagostaan saa tänä vuonna Kaarina, joka nousee jälleen ykköseksi ohittaen kaksi vuotta peräjälkeen ykkössijaa pitäneen Seinäjoen. Tämä selviää Taloustutkimuksen toteuttamasta Kuntien imago 2020 -tutkimuksesta, jossa haastatellaan yritysten johtoa.

Taloustutkimuksen vuosittain kuntien alueella toimivien yritysten johtajille tekemässä seurantatutkimuksessa Suomen yli 30 000 asukkaan kuntia mitataan kolmella erilaisella mittarilla, joista ensimmäisessä arvioidaan kuntia yleisarvosanalla 4–10. Parhaan yleisarvosanan saa tänä vuonna Kaarina. Kaksi edellistä vuotta ykkössijaa on pitänyt Seinäjoki, mutta tänä vuonna Kaarina palaa kärkisijalle, jota se piti peräti kahdeksan vuotta ennen Seinäjokea.

Parhaimman yleisarvosanan (4–10) saaneet kunnat
1. Kaarina
2. Tampere
3. Seinäjoki
4. Rauma
5. Kuopio
6. Kerava
7. Helsinki
8. Joensuu
8. Jyväskylä
10. Kangasala

Tutkimuksessa kysytään myös suosittelua NPS-mittarilla eli voisivatko yritysten johtajat suositella kuntaa toiselle yritykselle toimipaikaksi. Myös tällä mittarilla Kaarina nousee kärkisijalle viime vuoden ykkösen Seinäjoen ohi.

Lisäksi tutkimuksessa selvitetään mielipiteitä yhdestätoista erilaisesta imagotekijästä. Tarkasteltaessa kaikkia imagotekijöitä yhdessä kärkisijalle nousee Kaarina. Kaarina saa positiivista palautetta monesta tekijästä: yrittäjämyönteisyydestä, kaavoituksesta yritystoiminnan kannalta, tiedottamisesta, kunnan markkinoinnista, kuntayhteistyön tuloksellisuudesta sekä kunnan virkamiesten tavoitettavuudesta.

Kaarina pitää siis kärkisijaa kaikissa kolmessa mittarissa kahden vuoden tauon jälkeen. ”Päättäjien kanssa on helppo keskustella. Kaarina on erittäin yrittäjämyönteinen ja -ymmärtäväinen kaupunki.”, kommentoi eräs tutkimukseen vastannut johtaja.

Aiemmissa tutkimuksissa Seinäjoen vahvuuksiksi kuvattiin kasvu, sijainti ja yrittäjämyönteisyys ja siihen liittyen hyvä yrityskumppaniverkosto. Myös matalaa kustannustasoa kehuttiin. Työntekijöille kaupunki tarjoaa hyvät palvelut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Taloustutkimus on kysynyt usein myös ihmisten mielipiteitä siitä mihin he haluaisivat muuttaa. Viimeisemmässä kyselyssä Tampere oli yhä ykkönen, mutta Helsinki oli kirinyt jo kakkoseksi.

Taustatietoja tutkimuksesta

Kuntien imago on Taloustutkimuksen vuosittain tekemä seurantatutkimus, jossa ovat mukana Suomen 36 suurinta kaupunkia ja kuntaa. Tutkimuksessa selvitetään kunnan alueella toimivien yritysten toimitusjohtajilta ja talousjohtajilta mielipiteitä oman kunnan asioista.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Suomen yrittäjämyönteisin kunta vaihtui, pääkaupunkiseutu ei pärjännyt vertailussa”

  1. Mitä Jyväskylä tuolla listalla tekee? Yrittäjä vihamielisin kunta Suomessa Jämsän jälkeen.

    Keski-Suomessa ei ole kuin yksi kunta, joka hamuaa ja haluaa yrityksiä ja se on Muurame.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat