Inderesin analyytikko kuvaa Akzo Nobelin Tikkurilasta tarjoamaa hintaa ”älyttömän korkeaksi”

Inderesin analyytikko Petri Kajaani pitää Akzo Nobelin maaliyhtiö Tikkurilasta tarjoamaa hintaa erittäin korkeana. Silti hän odottaa, että vielä joku muukin yhtiö saattaa tehdä ostotarjouksen Tikkurilasta.

Kuva: Tikkurila
Kuva: Tikkurila

Tikkurila on päätynyt harvinaisen kiihkeän kilpakosiskelun kohteeksi. Kajaani ei muista törmänneensä vastaavaan 10-vuotisen analyytikkouransa aikana.

”Tämä on varsinainen Kauniit ja rohkeat -draama”, hän sanoo.

Draaman tuorein käänne tuli eilen, kun hollantilainen kemian alan suuryritys Akzo Nobel ilmoitti tekevänsä ostotarjouksen Tikkurilasta.

Akzo Nobel tarjoaa käteisellä 31,25 euroa osakkeelta eli yhtiön arvo nousisi 1,4 miljardiin euroon. Tarjous on 13 prosenttia korkeampi kuin yhdysvaltalaisen maaliyhtiö PPG Industriesin tekemä aiemmin tekemä tarjous.

”Hinta on älyttömän korkea”, Kajaani arvioi.

PPG on tarjoutunut ostamaan kaikki Tikkurilan osakkeet 27,75 euron osakekohtaisella käteisvastikkeella. Yhtiön tarjousaika alkoi perjantaina ja sen on määrä päättyä maaliskuun puolivälissä.

PPG teki alkuperäisen tarjouksensa kuukausi sitten. Tuolloin hinta oli 25 euroa osakkeelta, mutta yhtiö korotti sitä loppiaisen alla, kun ilmeni, että joku toinenkin on yhtiö kiinnostunut Tikkurilasta.

Akzo Nobelin toimitusjohtaja Thierry Vanlancker kertoi uutistoimisto Bloombergin mukaan tänään yhtiön analyytikkopuhelussa, että se ei ollut Akzo Nobel. Iltapäivällä Tikkurila tiedotti, että kyseessä oli tanskalainen Hempel.

Tikkurila voi kiinnostaa myös Sherwin-Williamsia

Inderesissä on arvioitu, että myös yhdysvaltalainen Sherwin-Williams olisi kiinnostunut Tikkurilasta.

Inderes piti sitä jo alun perin Akzo Nobelia todennäköisempänä kilpailevan ostotarjouksen tekijänä, koska Tikkurilalla ja Akzo Nobelilla on Ruotsissa, Puolassa ja Baltiassa päällekkäisyyksiä.

Esimerkiksi Ruotsissa Akzo Nobelilla on jo niin suuri markkinaosuus, että kilpailuviranomaiset eivät hyväksyisi Tikkurila-kauppaa noin vain.

Akzo Nobel kertoi kuitenkin eilen tiedotteessaan, että se on neuvotellut eräiden osien myynnistä Hempelille. Kaupat on määrä tehdä, jos Tikkurilan osto toteutuu.

Vaikka Akzo Nobel tuli Kajaanin mielestä kesken meneillään olevan kaupanteon häirikkönä huutelemaan ja setelitukkoa heiluttamaan, tämä osoittaa, että se on pedannut tarjoustaan ainakin jonkin verran.

”Tikkurilan johtoon Akzo Nobel ei sen sijaan ole selvästikään ollut ennalta yhteyksissä toisin kuin PPG, jonka kanssa kauppa oli jo pitkälle valmisteltu.”

Tikkurila ja PPG tiedottivat 18. joulukuuta solmineensa yhdistymissopimuksen. Kajaani huomauttaa, että päinvastoin kuin PPG:n tarjous, Akzo Nobelin tarjous ei ole sitova.

”Se on Tikkurilan johdolle kuin soidinkutsu, jossa ennen PPG:n tarjouksen hyväksymistä pyydetään käymään ja katsomaan, mitä muuta olisi tarjolla.”

Eilen iltapäivällä Tikkurila tiedotti, että sen hallitus arvioi Akzo Nobelin tarjousta, mutta lisäsi, että se ei välttämättä johda sopimukseen.

Osakkeenomistajat ainakin hyötyvät

Kajaani arvioi, että Akzo Nobelin tiedote yllätti Tikkurilan hallituksen. Se suositteli jo PPG:n ensimmäisen tarjouksen hyväksymistä ja toki suositteli myös korotettua tarjousta.

Tikkurila tiedotti eilen iltapäivällä, että sen hallitus arvioi tuolloin, että PPG:n tarjous oli paras saatavilla oleva vaihtoehto.

On mahdollista, että saadakseen Tikkurilan PPG:n pitää toistamiseen korottaa tarjoustaan. Kajaanin mielestä Akzo Nobelin tarjoama hinta riittäisi. Tuolloin todennäköisesti yhtiön hallitus suosittelisi edelleen PPG:n tarjousta.

Miten Tikkurilasta on yhtäkkiä tullut näin suosittu?

”PPG:n tarjous havahdutti kilpailijat huomaamaan, että nyt on lähdössä yksi maalialan viimeisistä hyvistä liikkuvista palasista, jotka voivat olla myytävissä”, Kajaani arvioi.

Huutokaupan yltyminen herättänyt myös salaliittoteoreetikot miettimään, onko Akzo Nobelin motiivina vain kiihdyttää kisaa ja saada kilpailija maksamaan enemmän.

”Yhtiön asemaa voisi pönkittää, jos kilpailija on maksanut pari sataa miljoonaa euroa ekstraa ostoksestaan.”

Yksi näyttää varmalta. ”Osakkeenomistaja hyötyy eniten”, Kajaani sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Inderesin analyytikko kuvaa Akzo Nobelin Tikkurilasta tarjoamaa hintaa ”älyttömän korkeaksi””

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat