Asukkaiden jätevedet valuivat puhdistamattomana ympäristöön virheellisen liitoksen vuoksi Helsingissä

Yhden talon jätevesijohto oli kytketty ristiliitoksella hulevesiverkkoon. Vastaavat vahingot ovat hyvin harvinaisia.

Huomiota herättävä haju paljasti vakavan virheen asuinalueella Sepänmäenpuistossa Helsingissä.

Puronvarteen äskettäin valmistuneesta asuintalosta oli valunut asukkaiden jätevesiä suoraan puhdistamattomana tontilla sijaitsevaan hulevesialtaaseen.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) päivystäjien mukaan jätevedet olivat kulkeutuneet hulevesialtaasta, niin ikään puhdistamattomina, suoraan Longinojaan. Asiaa ryhdyttiin tarkastamaan koska ohikulkija oli havahtunut huomattavaan hajuun ja tehnyt asiasta hälytyksen HSY:lle.

HSY tyhjensi ja puhdisti altaan tiistaina. HSY:n osastonjohtaja Kia Aksela vahvistaa, että puhdistustoimet johtuivat jätevesipäästöstä.

Virheellinen liitos tehtiin helmikuussa

Syy ympäristövahingolle löytyi asuintalon tai asuintalojen puutteellisissa jätevesiverkkojen kytkennöissä. Yhden talon jätevesijohtoa ei ollut kytketty lainkaan yleiseen jätevesiverkkoon, vaan ristiliitoksella hulevesiverkkoon.

Virheellinen ristiliitos on tehty helmikuussa.

”Mehän käymme kytkemässä uudet talot vesijohtoverkkoon, sen sijaan jätevesikytkennän valmistelee urakoitsija kaivamalla kuopan. Tilanne saadaan korjattua keskiviikkona, kun meidän asentajat tekevät oikean kytkennän”, Aksela sanoo.

Asuinalueen urakoitsija Skanska sai ilmoituksen tapahtuneesta maanantai-iltana. Toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi, kertoo rakennuspäällikkö Mikko Vaittinen.

”Asiaa on tänään selvitelty eteenpäin. Tällaisissa tapauksessa liitoskohdan suunnittelu ja toteutus on HSY:llä. Heillä on päässyt käymään ristikkäisliitos”, Vaittinen kertoo.

Vaittisen mukaan vastaavat vahingot putkien liitännöissä ovat hyvin harvinaisia.

Tilanne korjaantuu tänään

Hulevesiputki Longinojaan on tulpattu, joten jätevettä ei enää pääse kaupunkipuroon. Kiintoaines on pudonnut altaan pohjalle.

Hulevesiallasta tyhjennetään jätevedestä siihen asti, kun oikea kytkentä saadaan tehtyä. Vaittisen mukaan tilanne korjaantuu keskiviikkona.

Akselan mukaan kytkennät tehdään aina betonikaivossa, jotka ovat molemmissa putkiverkoissa identtiset, ja ne kulkevat maastossa vieri vieressä.

”Meidän asentajathan sen ristiliitoksen ovat tehneet, joten heidänkin olisi pitänyt tarkistaa, että kaivo on oikea. Olemme tosi pahoillaan tapahtuneesta emmekä laskuta urakoitsija Skanskaa”, Aksela sanoo.

Sepänmäenpuistoon Ala-Malmille on noussut kymmenkunta uutta asuinkerrostaloa. Asukkaita taloihin on muuttanut parin viime kuukauden aikana.

Tiistaina oli vielä epäselvää, kuinka kauan jätevettä oli valunut, ja kuinka monesta talosta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Asukkaiden jätevedet valuivat puhdistamattomana ympäristöön virheellisen liitoksen vuoksi Helsingissä”

  1. Oliko kunnalla, miten mittava organisaatio miljardeissa ja kuinka monikymmentuhantissivuinen ohjeisto tällaisia varten.

  2. Ei ainutlaatuinen tapaus kysymyksessä. Kaikki viemärit olisi ilmeisesti hyvä kuvata ennen luovutusta.

    https://www.lansi-savo.fi/paikalliset/3711872

    Paikalliset 24.5.2019 16:38
    Graanin hajuhaitat paikantuivat taloyhtiön väärin tehtyyn viemäriliitokseen — Jätevettä on mennyt sadevesiputkeen kymmenestä asunnosta vuodesta 2010

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat