Oikeus tyrmäsi aikeet Myyrmäen puupalkkiostarin purkamisesta Vantaalla – ”Ostoskeskus on poikkeuksellisen näyttävä”

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Myyrmäen Kuohukujan ostoskeskuksen purkamispäätöksen.

Kuohukujan ostoskeskus valmistui vuonna 1972, kolme vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset asukkaat olivat muuttaneet Myyrmäkeen. Kuva on tammikuulta 2019. Kuva: Markus Jokela / HS

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2020 toukokuussa asemakaavan, joka olisi tarkoittanut ostoskeskuksen purkamista ja uusien asuintalojen ja liiketilan rakentamista sen tilalle.

Päätöstä edelsi vaiherikas valmistelu, jossa valtuusto kerran palautti kaavamuutoksen takaisin valmisteluun, jotta ostoskeskuksen säilyttämistä olisi vielä yritetty tutkia.

Valtuustopäätöksestä valitti kaksi yksityishenkilöä.

Hallinto-oikeus perustelee kaavapäätöksen kumoamista sillä, että ostoskeskuksella on rakennettuun ympäristöön liittyviä poikkeuksellisia kulttuurihistoriallisia arvoja.

”Esitetyn selvityksen perusteella ostoskeskus on poikkeuksellisen näyttävä, harkittu ja huolellisesti toteutettu kokonaisuus”, hallinto-oikeus toteaa perusteluissaan.

Oikeus huomauttaa, että esitetyn selvityksen perusteella ostoskeskus on osittain huonossa kunnossa, mutta säilyttävä korjaaminen on ainakin osaksi mahdollista.

Vantaan kaupunginhallitus käsittelee hallinto-oikeuden ratkaisua ja mahdollista jatkovalitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen ensi maanantaina.

Kuohukujan ostoskeskusta pidetään yhtenä Myyrmäen asuttamisen merkkipaaluna. Se on valmistunut vuonna 1972, kolme vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset asukkaat muuttivat uuteen kaupunginosaan. Ostoskeskus sijaitsee 300 metrin päässä Louhelan asemasta.

Kuohukujan ostoskeskusta pidetään poikkeuksellisen näyttävänä esimerkkinä 1960–1970-lukujen liimapuupalkkiarkkitehtuurista.

Vantaan kaupunginmuseo on luokitellut arkkitehti Ilpo Hälvän suunnitteleman ostoskeskuksen kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittäväksi.

Vanhan ostoskeskuksen puolesta vetosivat Vantaa-Seura ja Vantaan kaupunginmuseo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oikeus tyrmäsi aikeet Myyrmäen puupalkkiostarin purkamisesta Vantaalla – ”Ostoskeskus on poikkeuksellisen näyttävä””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat