Kokeile kuukausi maksutta

Vuokraturva: Epävarmuus lisää vuokra-asuntojen kysyntää

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi blogissaan, että viime viikkoina kasvanut epävarmuus on saanut asunnon ostoa suunnitelleita päätymään ainakin väliaikaisesti asumaan vuokralle.

Timo Metsolan mukaan kuluneiden kahden viikon aikana on näkynyt porrasmainen nousu vuokra-asuntojen kysynnässä. Vuokramarkkinan vilkastuminen kevään korvilla on tavanomaista, mutta yleensä nyt nähtyä loivemmin. Metsolan mielestä vaikuttaa selvältä, että ainakin osin muutoksessa on kyse asunnon ostoa suunnitelleista, jotka yleisen epävarmuuden takia ovat päätyneet ainakin väliaikaisesti siirtymään vuokralle.

Koska muutos on hyvin tuore ja kasvanut kiinnostus vuokra-asuntoihin on vasta etenemässä varsinaisiin solmittuihin vuokrasopimuksiin asti, selkeää tilastoaineistoa muutoksen suuruudesta ei vielä ole. Metsolan mukaan vuokra-asuntojen hakemusmäärät ovat kuitenkin selvästi kasvaneet, ja yksittäisten asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella nopeaa kysynnän muutosta selittää ainakin jossain määrin se, että osa asunnon ostoa suunnitelleista on ottanut aikalisän.

Asuntomarkkinoilla nyt nähtävä reaktio vaikuttaa hyvin vastaavan tyyppiseltä kuin se, joka nähtiin Suomen vuokramarkkinoilla finanssikriisivuonna syksyllä 2008. Asuntojen hinnat laskivat tuolloin lopulta hyvin vähän, mutta asuntokauppojen määrä putosi alas useiden kuukausien ajaksi, kun taas vuokra-asuntojen kysyntä oli tavallista suurempaa.

Selittävä tekijä vuokra-asuntojen kysynnän kasvulle voisi olla myös Suomeen tulevien Ukrainan sotapakolaisten vaikutus. Heiltä kyselyjä vuokra-asunnoista ei kuitenkaan ole tullut vielä juuri lainkaan.

Metsola olettaa, että Ukrainan sotaa pakenevien vaikutus vuokra-asuntojen kysyntään näkyy vasta lähikuukausina. Siinä vaiheessa, kun asettuminen Suomeen on edennyt asunnon hakuun saakka, heidän yhtäaikainen vaikutuksensa voi näkyä vuokramarkkinoilla selvästikin. Näin käynee varsinkin, kun se saattaa osua päällekkäin koronarajoitusten jälkeisen elämän normalisoitumisen ja vuokramarkkinoiden normaalin kesää kohti tapahtuvan vilkastumisen kanssa.

Vuokranantajien näkökulmasta kulunut talvi on ollut vaikea, koska vuokra-asunnoista on ollut lievää ylitarjontaa lähes koko maassa. Ainakin juuri tällä hetkellä vuokralaisen löytäminen tuntuu selkeästi helpottuneen, koska yleinen tilanne on kasvattanut vuokra-asuntojen kysyntää. Vuokra-asuntoja on kuitenkin edelleen reilusti tarjolla, eikä merkkejä vuokra-asuntopulasta ole.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokraturva: Epävarmuus lisää vuokra-asuntojen kysyntää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat