Kokeile kuukausi maksutta

Otaniemen 95000 kerrosneliön alueen arkkitehtuurikilpailu ratkesi

Espoon Otaniemessä sijaitsevien Biologin ja Meritekniikan alueiden suunnittelukilpailun voittaja on nyt valittu.

Voittajaehdotus Superpositio. Kuva: L Arkkitehdit, WSP Finland ja Nomaji Maisema-arkkitehdit

Syksyllä 2021 käynnistyneen Otaniemen Tietokorttelit -arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu tuomariston yksimielisellä päätöksellä ehdotus nimimerkillä Superpositio. Kilpailuehdotuksen tekijöiksi paljastuivat L Arkkitehdit, WSP Finland ja Nomaji Maisema-arkkitehdit.

Lisäksi tuomaristo jakoi kunniamaininnat nimimerkille Hill Town, jonka tekijät ovat Arkkitehtitoimisto K2S ja Ramboll Finland, sekä nimimerkille Waves, jonka tekijä on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.

Kilpailun järjestivät Senaatti-kiinteistöt ja Aalto-yliopistokiinteistöt. Niiden lisäksi kilpailun tuomaristossa oli edustajat Aalto-yliopistosta, Espoon kaupungilta, Alvar Aalto -säätiöstä ja Suomen Arkkitehtiliitto Safasta.

”Saimme kilpailussa viisi laadukasta ehdotusta, joissa kehittämiselle asetetut tavoitteet ja alueen erityispiirteistä johdetut reunaehdot oli onnistuttu ratkaisemaan hyvinkin monipuolisesti. Kilpailu antaa erinomaiset lähtökohdat ainutlaatuisen kampuskaupunginosan keskuksen kehittämiselle”, Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Emmi Sihvonen sanoo tiedotteessa.

Tuomaristo katsoi, että ehdotus Superpositio vastasi parhaiten kilpailulle asetettuun tavoitteeseen arkkitehtonisesta ja maisema-arkkitehtonisesta korkeatasoisuudesta. Voittaneen ehdotuksen konsepti on vahva, selkeä ja joustava, ja se mahdollistaa sisäistä vaihtelua jatkosuunnittelussa.

”Yliopistolle on tärkeää ylläpitää Superposition edustamaa korkeinta kansainvälistä laatutasoa kaupunkisuunnittelussa. Ehdotus pohjautui Otaniemen tarkkaan analyysiin, ja sen edelläkävijyys, yhdistävä vaikutus isossa mittakaavassa, kaupunkitilat ja asumisen olosuhteet olivat erinomaiset”, toteaa kilpailutuomariston puheenjohtaja, Aalto-yliopiston kampuskehittämisen avustava vararehtori Antti Ahlava.

Superpositio ilmensi luovaa ja innovatiivista suunnittelua tätä päivää ja tulevaisuutta varten.

”Tietokorttelien arkkitehtuurikilpailu oli kaksivaiheinen prosessi, joka toi hienosti esiin paikan ominaispiirteet ja niistä lähtevät ideat ja mahdollisuudet. Sijainti aivan Alvar Aallon suunnitteleman kampuksen ytimessä kartanonpuiston äärellä luo paikkaan ainutlaatuisen atmosfäärin, joka Superpositiossa on taitavasti rakennettu osaksi uudenlaista paikkojen verkostoa”, Safan nimeämä tuomariston jäsen Riikka von Martens sanoo.

Biologin ja Meritekniikan alueille on tavoitteena mahdollistaa yhteensä noin 95000 kerrosneliömetriä uutta rakentamista asumista, työpaikkoja ja Aalto-yliopiston käyttöä varten. Lisäksi alueelle on tulossa liiketilaa ja päiväkoti. Alueella liikkuminen helpottuu, kun jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä parannetaan muun muassa tulevan pikaraitiotie Raide-Jokerin pysäkeille.

Alueen asemakaavoitus käynnistyy suunnittelukilpailun jälkeen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Otaniemen 95000 kerrosneliön alueen arkkitehtuurikilpailu ratkesi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat