Kokeile kuukausi maksutta

Hintojen nousu yllätti ja vaikeuttaa urakointitoimintaa

Korona ja Ukrainan sota ankeuttivat työmaita – yhteistyötä ja tehostustoimia tarvitaan toimintojen vakauttamiseen.

Yhteistyötä ja kommunikaatiota. Lvi-töitä kauppakeskus Triplan työmaalla. Kuva: Liisa Takala.
Kuuntele juttu

Koronapandemia aloitti työmaiden toimintojen ja materiaalien toimintaketjujen ankeuttamisen. Työmaille heitettiin lisää haasteita Ukrainan sodan myötä.

Materiaalien saatavuus on heikentynyt nopeasti. Energian ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti. LVI-asennusten kustannukset ovat karkaamassa pilviin. Yhteistyö ja työmaatoimintojen tehostaminen nousevat avainasemaan hankkeiden toteuttamisessa.

Materiaalihintojen hurja nousu on yllättänyt rakennusalan toimijat, mutta erityisen ikävästi nousu on osunut urakoitsijoihin. Käynnissä olevissa hankkeissa ei ole sovittu malleista, joilla odottamattomat kustannusten nousut voitaisiin huomioida hinnoissa. Yleisten sopimusehtojen mukaan voidaan miettiä urakka-ajan pidentämistä, mutta ei automaattisesti hintojen nostamista.

”Jatkossa asiaa joudutaan miettimään sopimusvaiheessa, koska työn tarjoaminen sisältää suuria taloudellisia riskejä. Kun toimintaan liittyy näin merkittäviä riskejä, niin urakoitsijan on pakko miettiä, mitä uskaltaa tarjota”, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Mäkinen muistuttaakin, että nykyisessä tilanteessa on tärkeää pitää pää kylmänä ja muistaa, että syyllisiä ei voi ketjuista osoittaa. Korvausvaatimuksia ei voi osoittaa kenellekään. Mikään taho ei tästä saa hyötyä, eikä ole ollut aloitteellinen.

”Siitä huolimatta – ja valitettavasti – joku nämäkin hinnan korotukset joutuu maksamaan. Tällä hetkellä se on urakoitsija. Ei ihme, jos tilanne tuntuu kohtuuttomalta”, Mäkinen toteaa.

Yhteistyö varmistaa hankkeiden tulevaisuuden

Akuutista vaiheesta yli pääsemiseen tarvitaan kaikkien ketjussa mukana olevien toimijoiden yhteistyötä ja tahtoa löytää ratkaisuja, joilla ongelmien kasaantuminen yhden tahon niskaan voidaan välttää. Käytännössä tämä tarkoittaa kesken olevissa hankkeissa uusia neuvotteluja hintojen tarkistamiseksi sekä mahdollisesti joidenkin suunniteltujen ratkaisujen muuttamiseksi.

”Tilaajat ja päätoteuttajat ovat olleet valmiita asioiden käsittelyyn, ja ymmärrystä asian vakavuuteen on ollut kaikilla. Kaikki ymmärtävät, että nyt ei ole tilaisuus tehdä pikaisia voittoja. Keskustelussa arvioidaan jo tuleviakin projekteja ja niiden aikana tehtävää yhteistyötä”, Mäkinen kertoo.

Tilanteessa voi nähdä mahdollisuuksiakin. Kun kriisi ajaa rakennusalan toimijat keskustelemaan ja etsimään yhteistä ratkaisua, niin samalla voidaan avata keskustelu aikaisemmin havaittujen haasteiden ratkaisemiseksi. Esimerkiksi työmaiden logistiikan ja suunnittelun uudelleen järjestelyillä voitaisiin Aalto-ylipiston tuoreiden tutkimusten mukaan saada nyt nähtyjä hintojen korotuksia vastaavia säästöjä.

”Asia ei ole uusi, mutta nyt olisi hyvä hetki etsiä ratkaisuja myös niihin ongelmiin, joihin alan toimijat voivat itse vaikuttaa”, Mäkinen kannustaa. ”Pelkästään hankkeen aikaisen viestinnän parantaminen ja prosessien näkyväksi tekeminen tuottaisivat merkittäviä työkustannusten säästöjä.”

Aalto-yliopisto tutki kahdessa erillisessä tutkimuksessa talotekniikan osuutta rakentamisen prosesseissa sekä henkilöstön työajan kohdentumista. Tutkimukset tehtiin vuosina 2020–2021 ja tutkimusraportit julkaistiin alkuvuodesta 2022.

”Suosittelen tutustumaan näihin raportteihin ja erityisesti niissä esitettyihin toimenpidesuosituksiin. Sieltä voi löytää valmiit nuotit, ja jos nyt saadaan ryhmät yhdessä pohtimaan niitä, niin jotakin hyvääkin tästä keväästä voi jäädä käteen”, Mäkinen patistaa.

Hukka LVI- ja sähkötöissä -loppuraportti

Taloteknisten järjestelmien rooli rakennushankkeen prosessissa -loppuraportti

Artikkeli päivittyy myöhemmin

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hintojen nousu yllätti ja vaikeuttaa urakointitoimintaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat