Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaisurakoitsijan keksintö tiputtaa kuluja – ”Kehitysvaiheen kustannukset yli puolta pienempiä perinteiseen hankekehitykseen verrattuna”

Firalla on suuret odotukset asuntokirjastolleen. Tietopankista löytyy valmiita ratkaisuja arkkitehti-, rakenne- ja LVIS-suunnittelusta. Kirjasto sisältää myös valmiita tuoteosakomponentteja.

Asuntokirjastoon kerätään systemaattisesti työmailta saatavaa tietoa. Kuvituskuva

Fira on hyödyntänyt kehittämäänsä asuntokirjastoa ensimmäisen kerran rakentaessaan Avaralle Espoon Suvelaan neljä asuinkerrostaloa.

Asuntokirjasto tarkoittaa valmiiden ratkaisujen tietopankkia arkkitehti-, rakenne- ja LVIS-suunnittelusta sisältäen myös valmiita tuoteosakomponentteja.

Firan Jonas Melingin verkkokirjoituksessa yhtiön asuntolinjan suunnittelupäällikkö Santtu Hokkanen kertoo konseptista:

”Kehitämme asuntokirjastoa keräämällä systemaattisesti kaiken työmailtamme saatavan kokemuksen sellaiseen muotoon, että data on helposti hyödynnettävissä seuraaviin hankkeisiin. Asuntokirjaston laajan tietopankin avulla voimme hankekehitysvaiheessa tehdä nopeasti luonnokset uusista asuinrakennusprojekteista ja laskea hankkeen hinnan muutaman prosentin tarkkuudella. Tämä tuo asiakkaillemme tukea päätöksentekoon ja antaa kaikille realistisen kuvan hankkeen lopputuloksesta, suunnitelmineen ja kustannuksineen. Koko rakennuttamisprosessin kannalta asuntokirjasto antaa jo luonnossuunnitteluvaiheessa korvaamatonta informaatiota siitä, kuinka toteuttaa hanke hankekehityksestä rakentamiseen.”

Kirjoituksen mukaan hankkeen kehitysvaiheen kustannukset muodostuvat perinteiseen hankekehitykseen verrattuna jopa yli puolta pienemmiksi, kun kehitysvaihe toteutetaan Firan asuntokirjastoon pohjautuvalla palvelusopimusmallilla.

Ensimmäinen asuntokirjastokohde valmistuikin huomattavassa etuajassa.

Fira käyttää asuntokirjastoa kaikissa uusissa asuntohankkeissa, joissa sillä on oma hankekehitys ja suunnittelu. Kirjaston avulla kehitetyt hankkeet mahdollistavat myös automaattisen hiilijalanjälkilaskennan.

Kerrostalon hankekehitys kestää tyypillisesti useita kuukausia. Firan mukaan asuntokirjaston avulla tämä sujuu huomattavasti nopeammin, kun tarvittaessa alustavat luonnokset saadaan muutamassa päivässä. Asuntokirjasto nopeuttaa myös erikoissuunnittelua ja itse rakentamista. Sen avulla rakennusprojektin työvaiheita pystytään aloittamaan lyhyemmällä tahdilla kuin perinteisellä tavalla toimittaessa, jopa alle viikko per kerros -etenemistahdilla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Suomalaisurakoitsijan keksintö tiputtaa kuluja – ”Kehitysvaiheen kustannukset yli puolta pienempiä perinteiseen hankekehitykseen verrattuna””

  1. Ilmiörakentaja Tero Vanhanen, arkkitehti SAFA, KJs sanoo:

    Pitkäjänteinen kehittäminen kannattaa! Modulaarisen suunnittelun työkalumme ja prosessimme tulevat muuttamaan rakennuttamisen kulttuuria ja parantavat huomattavasti vuorovaikutusta ”as on-demand” -moodiin. Tässä osoite/linkki myös parin vuoden takaiseen muutaman minuutin videoon, että mistä on kyse: https://youtu.be/f2gyNuutkKE Lisää videoita aiheesta löytyy esim. linkedinin postauksistani https://www.linkedin.com/in/tero-vanhanen-592a7b4/

  2. Olin työssä Noppa-yhtiöissä 1982-1984. Suunnittelin yhden kerrostalon teekkarina. Pomo pyysi vaihtamaan Linnainmaalle Sallinlinnan Erkinlinnaksi, arkkitehdin nimi oli valmiina muoveissa. Piti ottaa keskeltä yksi rappu pois ja molemmilta puolin julkisivukuvista. Samoin työselitykseen vaihdettiin nimi. Korkeusasema piti muuttaa myös.

    Samoin Noppa rakensi Tampereen Amuriin 16 hehtaaria kerrostaloja yksillä kuvilla. Siinä oli vakiokirjasto, kun suunniteltiin yksi talo kunnolla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat