Kokeile kuukausi maksutta

Oopperatalon päänäyttämö peruskorjataan – hintalappu 15 miljoonaa

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt aikoo peruskorjauttaa Oopperataloa. Peruskorjauksessa uusitaan päänäyttämön ja -lämpiön alueita.

Karita Mattila esiintyi Kansallisoopperan päänäyttämöllä toukokuussa 2022. Kuva: Luis Bustamante / HS

Rakennustyöt alkavat vuoden 2023 toukokuussa ja valmistuvat syyskuuksi.

”Peruskorjaus poikkeaa normaalista rakentamisesta, koska rakennustyöt toteutetaan todella tiukassa aikataulussa. Suunnitelmia ja rakennustöitä on valmisteltu poikkeuksellisen huolella ja hyvissä ajoin. Rakennustyöt toteutetaan alustavasti kolmessa vuorossa”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Kasperi Koimäki sanoo tiedotteessa.

Hanke toteutetaan projektinjohtopalveluna, jossa rakennuttajakonsulttina ja työmaasta vastuullisena toimii A-insinöörit Rakennuttaminen. Hankkeen urakoitsijoiden kilpailutus alkaa syksyllä 2022. Peruskorjauksen kustannusarvio on noin 15 miljoonaa euroa.  Hankkeen rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt.

Peruskorjauksessa uudistetaan nykyistä talotekniikkaa ja näyttämötekniikkaa sekä tehdään laajoja maalaustöitä ja muita avustavia rakennustöitä.

”Rakennuksen tekniikka vanhenee, ja etenkin näyttämötekniikkaa pitää uusia ajoissa, jotta se toimii moitteettomasti esityksestä esitykseen. Päänäyttämön näyttämömekaniikka on keretty jo kerran uusia vuonna 2007, joten sen osalta teemme vain ohjausjärjestelmän komponenttien päivityksen ja lisäksi pieniä muutoksia. Uusittava talotekniikka on pääosin rakennuksen valmistumisvuodelta 1993”, Koimäki kertoo.

Peruskorjauksen talotekniikan osuudessa uusitaan päänäyttämön ja -lämpiön sekä aulan valaistus ja valaistusohjausjärjestelmä palvelemaan paremmin esitystoimintaa ja rakennuksen käyttöä. Vanhat valaisimet vaihdetaan led-valaisimiksi ja alkuperäisiä arvovalaisimia entisöidään. Lisäksi Töölönlahden lasijulkisivujen markiisit ja lämmitystekniikka uusitaan. Näillä päivityksillä parannetaan myös energiatehokkuutta, mikä osaltaan pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä.

Päänäyttämön näyttämötekniikan muutokset koskevat näyttämömekaniikkaa, jossa päivitetään ohjausjärjestelmän komponentit ja tehdään pieniä muutoksia nostimiin ja nostolavoihin ja esitystekniikkaa uusimalla vanhat kaapeloinnit nykypäivän tasolle. Esitystekniikan uusinnan yhteydessä toteutetaan myös pieniä parannuksia näyttämön akustiikkaan.

Rakennustöiden ajan päänäyttämö ja -lämpiö ovat työmaa-alueita, mutta muu kiinteistön toiminta jatkuu normaaliin tapaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oopperatalon päänäyttämö peruskorjataan – hintalappu 15 miljoonaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat