Kokeile kuukausi maksutta

ESG voi kehittää rakentamisen ketjua

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Niin rakentamisessa kuin kaikilla muillakin toimialoilla viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet melkoista uudelleenasemoinnin aikaa. Syynä on ennen kaikkea ilmastonmuutos ja sen torjunta.

Ainakin jokaisen suuremman rakennusalan toimijan on pitänyt ottaa kantaa, millainen suhde sillä on muotilyhenteeseen ESG, jota varsinkin sijoittajat ja rahoittajat käyttävät. Lyhennehän tulee sanoista environmental, social ja governance, eli ESG tarkastelee yrityksen toimintaa suhteessa ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan. ESG kertoo siis, kuinka vastuullisesti yritys toimii ja millaisia arvoja ja toimia sillä on taloudellisten tekijöiden ohella. Taustalla on varsinkin Euroopan unionin tahto muuttaa yhteisö ympäristöystävällisemmäksi ja päästä esimerkiksi ilmastotavoitteisiin.

Mutkat suoristaen voi sanoa, että menestyäkseen ja rahoitusta saadakseen yrityksen on jatkossa oltava paitsi taloudellisesti kannattava myös toimittava vastuullisesti ja pystyttävä todentamaan se.

Suomen suurimman rakennusyhtiön YIT:n viime viikolla esittelemä uusi strategia on hyvä esimerkki uudenlaisesta ajattelusta. Yhtiö antoi selvät taloudelliset tavoitteet, jotka liittyvät toiminnan fokusointiin sekä aiempaa tehokkaampaan toimintaan. Samassa yhteydessä YIT päivitti ESG-strategiansa – käytännössä niin, että vastuullisuusajattelu läpäisee kaiken muun toiminnan. Siihen liittyvät esimerkiksi ympäristötavoitteet, tapaturmien vähentäminen ja nollatoleranssi harmaassa taloudessa. Jatkossa YIT aikoo vaatia toimittajiltaan samoja sitoumuksia ympäristö-, sosiaalisissa ja hyvän hallintotavan kriteereissä kuin itseltään.

Uutta strategiaansa esitellessään YIT painotti moneen otteeseen koko ketjun merkitystä sekä taloudellisten että ESG-tavoitteiden saavuttamisessa. Sama tilanne on kaikilla suurilla yhtiöillä: lopputuloksen ratkaisee lopulta paitsi oma myös muiden toiminta.

Pirstoutuneella rakennusalalla ESG-ajattelu voi tuoda paljon hyvää koko rakentamisen ketjun hallintaan ja kehittämiseen.

Vastuullisuudessa suurilla toimijoilla on nyt myös suuri vastuu ajattelun juurruttamiseksi aina ketjun pienempiinkin toimijoihin. Silmiä ei voi ummistaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “ESG voi kehittää rakentamisen ketjua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/