Kokeile kuukausi maksutta

Huippuhankkeet innostavat rakentajia

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Paraatipaikalle Helsinkiin suunniteltu jättiareena Garden Helsinki on osuva ajankuva rakentamisen tämän hetken tilanteesta. Vanhan jäähallin viereen on suunniteltu monipuolista tapahtuma- ja liiketila-areenaa jo vuosia, mutta rakentamisvaiheeseen ei vielä ole päästy. Satojen miljoonien eurojen hanke sai kolhun, kun pitkään suunnittelussa mukana ollut rakennusyhtiö YIT kertoi viime viikolla käytännössä luopuneensa omalta osaltaan siitä (Kauppalehti ja Rakennuslehti 18.8.).

Vielä vajaat neljä vuotta sitten Garden Helsinki sopi oivallisesti YIT:n kaupunkikehitysstrategiaan. Sen jälkeen on tapahtunut paljon niin rakentamisessa kuin YIT:ssäkin. Yhtiö perusteli Garden-hankkeesta luopumista uudella strategiallaan, jossa suhtaudutaan aiempaa varovaisemmin suuriin ja monimutkaisiin kehitysprojekteihin. Itse areenan rakentamisesta YIT:kin on yhä kiinnostunut, mutta riskinottoa sijoittajana ja omistajana yhtiö haluaa välttää.

YIT:n perustelut ovat viime kuukausilta tuttuja muiltakin suurilta rakennusyhtiöiltä.

Isoista ja usein perustekemisestä poikkeavista hankkeista on tullut monille yhtiöille kiviriippoja, joiden taakkaa on raahattu ja raahataan edelleen pitkään mukana. Nyt ne yritetään saada vihdoin valmiiksi tai pyristellä niistä eroon, jos rakentamista ei vielä ole aloitettu.

Kustannusten roima nousu ja epävakaa taloustilanne lisäävät entisestään varovaisuutta. Moni yhtiö keskittyy nyt ennen kaikkea perustekemiseen, josta näköpiirissä ovat parhaat tuotot ja vakaa kehityspolku. Esimerkiksi YIT:llä tällainen on asuntoliiketoiminta, kuten monella muullakin.

Varovaisuus on ymmärrettävää – ja varmasti viisastakin – yhtiöiden ja niiden omistajien näkökulmasta. Rakennetulle ympäristölle kehityskulku voi olla kuitenkin tylsä. Kaupunkiympäristö kaipaa massasta poikkeavia huippukohteita ja -alueita. Myös rakentajille kiinnostavat kohteet ovat innostavia.

Toivottavasti varovaisuus ei salpaa kaikkea lennokasta ajattelua ja suunnittelua. Ennemmin toivoisi kehitystä riskien hallintaan, jotta hankkeisiin uskaltavat lähteä mukaan ja sitoutua niin sijoittajat kuin rakentajatkin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Huippuhankkeet innostavat rakentajia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat