Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuslehden näkökulma-artikkelissa 24.1. ”Mistä tunnistaa onnistuneen rakennushankkeen” Senaattikiinteistöjen rakennusjohtaja Juhani Karhu osuu naulan kantaan. On hienoa todeta, että Suomen vaikutusvaltaisin rakennuttaja ottaa uusia toimintatapoja käyttöönsä. Toivottavasti esimerkki johtaa uusien menettelyjen nopeaan laajenemiseen koko alalla.

Rakentamisen laatua on arvosteltu laajasti ja oikeutetusti. Yleensä syy on kaadettu urakoitsijoiden niskaan. Varmaan toteutus on monissa ”ongelmahankkeissa ” epäonnistunut, mutta liian harvoin on kiinnitetty huomiota urakoitsijan valintaan, sopimusehtoihin sekä rakennuttajan ja rakennuttajakonsultin myötävaikutuksiin. Rakennushanke on niin monen osapuolen yhteistyön tulos, että sen tekijät on valittava muilla perusteilla kuin halvimmalla hinnalla. Urakoiden tarpeeton pilkkominen ja ketjuttaminen vaarantavat hyvien taloteknisten ratkaisujen toteutumisen.

Urakoitsijavalinnassa tulisi kunnioittaa toimintamallia, jossa sopimussuhteet solmitaan suoraan tilaajan ja erikoisurakoitsijan välillä. Liian usein tuhlataan viikkoja ja jopa kuukausia tinkimiskierroksiin, joiden rahallinen vaikutus voi olla täysin mitätön, mutta sen sijaan syödään tärkeää suunnittelu-, valmistelu- ja käynnistysaikaa.

Juhani Karhun mukaan Senaatti-kiinteistöt tulee kehittämään urakoitsijoiden valintaa siten, että tärkeiksi valintakriteereiksi muodostuvat organisaation yhteistyö- ja laaduntuottokyky sekä osaaminen. Toivomme, että arviointikriteerit muodostuvat selkeän, läpinäkyvän kokonaisuuden. Erikokoisia yrityksiä edustavina liittoina uskomme, että yrityksen koko, olipa se suuri tai pieni, ei ole ratkaiseva kriteeri vaan laadukas toteutuksen läpivienti.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL sekä Talotekniikkaliitto ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä talotekniikalla laatua rakentamiseen. Tämän yhteistyön kehittämiseen Juhani Karhun ajatukset sopivat kuin hanska käteen. Jäämme innokkaina odottamaan Senaatti-kiinteistöjen uutta toimintatapaa.

 

Guy Hellman, Talotekniikkaliiton puheenjohtaja

Jari Syrjälä, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Senaatti näyttää hyvää mallia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat