Kokeile kuukausi maksutta

Rakli ennakoi resurssiongelmia

Asunto,- toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ennakoi rakentamisen pysyvän erittäin kiivaana koko tämän vuoden.

Asunto,- toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ennakoi rakentamisen pysyvän erittäin kiivaana koko tämän vuoden.

Toimistojen kuuden prosentin vajaakäytöstä huolimatta uusiin hankkeisiin riittää uskoa. Tätä selittää nimenomaan uuteen tilaan kohdistuva käyttäjä- ja sijoittajakysyntä. Kokonaisuudessaan laskeneesta toimistojen vajaakäytöstä huolimatta vanhan tilan tyhjäkäynti on edelleen kasvanut.

Liikerakentaminen on edelleen huippulukemissa, mutta laskee hieman vuoden loppua kohti. Myös logistiikka-, teollisuus- ja varastohankkeita on vireillä useita. Asuntorakentamisen ennustetaan jatkuvan syksyn pienen notkahduksen jälkeen vahvana, koska kuluttajien asunnonostoaikeen ponnahtivat helmikuussa jälleen selvästi ylöspäin. Kohonneen korkotason uskotaan kuitenkin hillitsevän asuntohintojen nousuvauhtia.

Raklin mukaan näyttää siltä, että myös julkinen rakentaminen on vilkastumassa parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Raklin suhdanneryhmä suosittaa, että näitä aloituksia siirrettäisiin loppuvuoteen tai jopa vuoden 2008 puolelle, koska silloin näyttää vapautuvan kapasiteettia.

Urakkahinnat ovat pysyneet Raklin arvion mukaan toistaiseksi kurissa. Tarjouskilpailuissa 2–3 halvinta tarjousta ovat lähellä toisiaan, mutta selvästi ylihintaisten tarjousten määrä on noussut. Tarjouspyyntöihin vastaa tällä hetkellä alle puolet tarjouspyynnön saajista, aliurakoissa vastausprosentti on keskimääräistä heikompi.

Kiinteistömarkkinoiden veto jatkuu myös. Kiinteistöjen nettotuotto on edelleen muihin Euroopan maihin verrattuna hyvää. Tämän odotetaan pitävän varsinkin ulkomaisten sijoittajien kiinnostusta vireillä. Viime vuonna Suomeen rantautui yli 20 uutta sijoittajaa, ja alkuvuoden aikana on tullut muutama lisää.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakli ennakoi resurssiongelmia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat