Kokeile kuukausi maksutta

Lappeenrannassa Suomen korkeimmat asumiskulut

Suomen Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun mukaan Lappeenrannassa on Suomen korkeimmat asumiskulut. Lappeenrantalaistaloyhtiö maksaa yli kolmanneksen vastaavan kokoista oululaisyhtiötä enemmän kiinteistöveroja ja kunnallisia maksuja.

Suomen Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun mukaan Lappeenrannassa on Suomen korkeimmat asumiskulut. Lappeenrantalaistaloyhtiö maksaa yli kolmanneksen vastaavan kokoista oululaisyhtiötä enemmän kiinteistöveroja ja kunnallisia maksuja.

Selvityksessä niin sanottuna indeksitalona käytetty asuinkerrostalo maksaa Lappeenrannassa yli 60 000 euroa vuodessa kiinteistöveroihin ja maksuihin. Edullisinta asuminen on Oulussa, Kouvolassa ja Porvoossa, missä vastaavan indeksitalon maksut ovat 14 400-15 800 euroa vähemmän kuin Lappeenrannassa. Käytännössä kaupunkien välinen ero merkitsee sitä, että Lappeenrannassa 50 neliön kaksiossa asuva maksaa asumisestaan 330 euroa enemmän vuodessa kuin vastaavassa asunnossa Oulussa asuva.

Kaikkiaan kiinteistöverot ja kunnalliset maksut vievät vertailukaupungeissa keskimäärin 1,79 euroa neliöltä kuukaudessa eli noin 55 prosenttia hoitokuluista ja yli 60 prosenttia hoitovastikkeesta. Nousua vuoden 2006 tammikuuhun on keskimäärin yli viisi prosenttia.

Kunnallisista maksuista suhteellisesti suurimmat erot ovat jätehuollossa. Kun Tampereella jätehuoltoon menee 11 senttiä asuinneliöltä kuukaudessa, on jätehuoltokustannus Hämeenlinnassa, Imatralla, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Salossa, Turussa ja Uudessakaupungissa kaksi kertaa suurempi.

Varsin suurta vaihtelua aiheuttaa myös tontista perittävä kiinteistövero. Kun Helsingin Kampin indeksitalossa menee vastikkeesta lähes 39 senttiä neliöltä kuukaudessa tontin kiinteistöveroon, on määrä monessa pikkukaupungissa alle kymmenesosa tästä.

Sen sijaan rakennuksen kiinteistövero vaihtelee vähemmän, sillä erot aiheutuvat vain asuinrakennuksen kiinteistöveroprosenteista. Ankaria asuinrakennusten verottajia ovat muun muassa Kuopio, Mikkeli, Vantaa, Joensuu ja Rovaniemi.

Suomen Kiinteistöliiton selvityksessä verrattiin samanlaisen indeksitalon kustannuksia 31 kaupungissa käyttäen syyskuussa voimassa olleita maksuperusteita. Indeksitalo on normaali 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lappeenrannassa Suomen korkeimmat asumiskulut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat