Valaistusalalla jaettiin palkintoja

Helsingin Messukeskuksessa järjestettyjen Valo, Sähkö ja Tele 07 -messujen yhteydessä on jaettu kahden valaistusalan kilpailun palkinnot. Vuoden valaistuskohteeksi 2007 valittiin Helsingin yliopiston Porthania, ja LUMINORD 2007 -valaisinsuunnittelukilpailun voitti helsinkiläinen teollinen muotoilija Mikko Rikala yhteistyössä sähköteknisen avustajan Ari Peltolan kanssa.

Helsingin Messukeskuksessa järjestettyjen Valo, Sähkö ja Tele 07 -messujen yhteydessä on jaettu kahden valaistusalan kilpailun palkinnot. Vuoden valaistuskohteeksi 2007 valittiin Helsingin yliopiston Porthania, ja LUMINORD 2007 -valaisinsuunnittelukilpailun voitti helsinkiläinen teollinen muotoilija Mikko Rikala yhteistyössä sähköteknisen avustajan Ari Peltolan kanssa.

Vuoden valaistuskohdetta koskeva kilpailu oli rajattu peruskorjauskohteisiin. Voittajan arviointiperusteissa painotettiin, että valaistus on kohteen käyttötarkoitusta ja arkkitehtonista kokonaisratkaisua tukeva, ja se täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset, kuten valaistustason, häikäisynrajoituksen, valon värin ja näkömukavuuden. Lisäksi kiinnitettiin huomiota siihen, että valaistus lisää tilojen viihtyisyyttä, toteutuksessa on käytetty luovasti nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja ja ratkaisuissa on otettu huomioon taloudelliset ja ekologiset tekijät.

Porthanian peruskorjauksen valaistus- ja sähkösuunnittelusta vastasi Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy. Arkkitehtuurin pääsuunnittelijana toimi Tuomo Remes Arkkitehtitoimisto Nurmela-Raimoranta-Tasa Oy:stä ja sisustussuunnittelijana Timo Kilpiö samasta yrityksestä.

LUMINORD 2007 Nordic Luminaire Design Competition -valaisinsuunnittelukilpailussa tehtävänä oli suunnitella arvorakennuksiin sopiva ja teollisesti valmistettava moderni kattokruunu. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron palkinnon palkintolautakunta jakoi yksimielisesti Rikalan ja Peltolan työlle ”Jääkruunu”.

Kilpailutyö Jääkruunu hurmasi tuomariston ajattomuudellaan, skaalautuvuudellaan ja arvokkaalla ilmeellään. Tuomaristo totesi perusteluissaan, että voittajatyö toimii valaistusteknisesti erinomaisesti ja on valaisinkonseptina vahva.

Lisäksi Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen 4 000 euron arvoisen STEK-nimikkopalkinnon voitti riihimäkeläinen sisustusarkkitehtuurin opiskelija Suvi Hirvonen työllään ”Drop”. Drop-valaisimen palkitsemisperusteena korostuivat käytön ja huollon turvallisuus. Valaisin on huoltovapaa, turvallinen ja huoltoa varten valaisimen rakenteessa on vinssisysteemi. Valaisimen rakenne estää pölyn kerääntymisen ja sen lämpökuorma on helposti hallittavissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valaistusalalla jaettiin palkintoja”

Vastaa