Kokeile kuukausi maksutta

Katajanokan hotellihankkeelle jääkylmää palautetta

Helsingin Katajanokanrannan asemakaavan muutosehdotus hotellihankkeineen jäi pöydälle kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa torstaina.

Helsingin Katajanokanrannan asemakaavan muutosehdotus hotellihankkeineen jäi pöydälle kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa torstaina.

Suunnitelma viisikerroksisen hotellin rakentamiseksi Katajanokan Kanavaterminaaliin on suututtanut sekä kaupunkilaiset että nimekkäät suomalaisarkkitehdit. Kaupunginosa- ja ympäristöyhdistykset ovat suivaantuneet arkkitehtitoimisto Hertzog & de Meuronin jääkuutioluomuksen tunkeutumisesta kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön.

Kaupunkisuunnitteluvirastoon on tullut kuutisenkymmentä suunnitelmaan liittyvää kannanottoa, jotka ovat olleet pääosin kielteisiä. Asemakaavan muutosta on vastustettu saman kaltaisin perustein koko hankkeen etenemisajan. Suunnitelmaa on pidetty ympäristöön sopimattomana ja yksityisen toimijan (Hertzog & de Meuron) hankekaavoitusta arveluttavana menettelytapana.

Hankkeen kritisoijat ovat onnistuneet madaltamaan hotellia yhden kerroksen alkuperäisistä suunnitelmista. Hotellikerroksen ulokkeita on lisäksi lyhennetty sekä rakennusta siirretty itään ja kauemmas rannasta.

Viime postia lautakunnan jäsenille

Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenet saivat vielä kokouspäivänä 34:n korkeakoulun professorin, arkkitehdin ja taidehistorioitsijan vetoomuksen, jossa toivottiin Katajanokanlaituri 2:n kaavoituksen pysäyttämistä. Allekirjoittaneiden mielestä suunnittelun tavoitteeksi on asetettava ”perinteisen kaupunkikuvan eheyttävä täydentäminen”.

”Esitetyistä luonnoksista on nähtävissä, että rakennus on paikalle sopimaton. Sen muoto on voimakkaassa kontrastissa ympäristön rauhallisiin, rantalaiturin perustalta porrastuviin rakennusrintamiin nähden”, vetoomuksessa sanotaan.

Vetoomuksen olivat allekirjoittaneet muiden muassa emeritusprofessorit Vilhelm Helander, Matti K. Mäkinen, Reijo Jallinoja ja Bengt Lundsten, emeritaprofessori Riitta Nikula, akateemikko Juha Leiviskä sekä Designmuseon johtaja Marianne Aav.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Katajanokan hotellihankkeelle jääkylmää palautetta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat