Asfalttitodistaja: Kartellista olivat perillä työmiehetkin

Asfalttialan epäilty kartelli toimi Kilpailuviraston mukaan erittäin järjestelmällisesti. Kilpailuviraston todistajana korkeimmassa hallinto-oikeudessa kuullun Heikki Alasen mukaan kartellin toimintaa ohjailevat säännöt olivat myös äärimmäisen selviä.

Asfalttialan epäilty kartelli toimi Kilpailuviraston mukaan erittäin järjestelmällisesti. Kilpailuviraston todistajana korkeimmassa hallinto-oikeudessa kuullun Heikki Alasen mukaan kartellin toimintaa ohjailevat säännöt olivat myös äärimmäisen selviä.

-Kuntien asfalttitöissä oli selkeät säännöt siitä, minkä kunnan työt kuuluivat millekin firmalle, ja valtion töissä oli ennalta sovitut tonnimäärät. Hinnat tarkistettiin etukäteen, jotta itselle kuulumattomille alueille pystyttiin jättämään liian kallis tarjous, Alanen sanoi maanantaina KHO:n suullisessa käsittelyssä.

Alanen on Asfaltti-Tekran entinen toimitusjohtaja, ja hän on yksi niistä todistajista, jotka ovat kertoneet Kilpailuvirastolle epäillyn kartellin toiminnasta. Asfaltti-Tekra jakoi asfalttimarkkinoita Kuopion seudulla Lemminkäisen kanssa 90-luvulla.

Alasen mukaan työmiehetkin rupesivat ajan kuluessa tietämään, missä seuraava työkohde oli, vaikka edes tarjousta ei ollut vielä jätetty. Tehdyistä sopimuksista ei myöskään sopinut livetä.

-Jos olisi niin tehnyt, niin hirveä tappeluhan siitä olisi tullut. Jos oli tehnyt enemmän, mitä oli sovittu, se piti korvata muille, Alanen sanoi.

Ratkaisu tulossa syksyllä

Kilpailuvirasto katsoo, että asfalttikartellin tavoitteena oli poistaa alan kilpailu Suomesta kokonaan. Virasto laskee, että kartellilla asfaltin ja urakoiden hintoja hinattiin ainakin 10 prosenttia korkeammiksi siitä, mitä ne olisivat olleet vapaasti kilpailluilla markkinoilla.

Yhtiöt ovat pääosin kiistäneet kartellin olemassaolon. Markkinaoikeus katsoi toissa vuonna, että seitsemän asfalttiyhtiötä jakoi asfalttimarkkinoita eri puolilla Suomea vuosina 1994-2002. Markkinaoikeuden ratkaisusta valittivat korkeimpaan hallinto-oikeuteen sekä Kilpailuvirasto että osa tuomituista yhtiöistä.

KHO on varannut kartellijutun suulliseen käsittelyyn neljä päivää aikaa. Maanantaina KHO:ssa kuultiin Kilpailuviraston todistajana myös lietolaisen Laatu-Asfaltin omistajaa Pertti Kankaretta.

Tiistaina suullinen käsittely jatkuu kahden muun Kilpailuviraston todistajan kuulemisella. Keskiviikkona kuullaan Lemminkäisen nimeämiä todistajia.

KHO arvioi, että asiaa koskeva ratkaisu saadaan tämän vuoden syksyllä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asfalttitodistaja: Kartellista olivat perillä työmiehetkin”

Jätä kommentti