Kokeile kuukausi maksutta

Pöyryn tulos supistui neljännekseen alkuvuonna 2009

Pöyry-konsernin liikevaihto kutistui kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vain nelisen prosenttia vuoden takaisesta vertailujaksosta, mutta tuloksesta lähti samalla lähes kolme neljännestä. Rakentamisen palveluissa alkuvuosi ei mennyt aivan yhtä huonosti, vaikka kannattavuus heikkenikin selvästi. Liikennejärjestelmät- ja Vesi & ympäristö -liiketoimintaryhmissä sekä liikevaihto että liikevoitto jopa paranivat. Pöyry ennakoi liikevaihtonsa laskevan selvästi tänä vuonna ja myös voitto ennen veroja heikkenee merkittävästi.

Pöyry-konsernin liikevaihto kutistui kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vain nelisen prosenttia vuoden takaisesta vertailujaksosta, mutta tuloksesta lähti samalla lähes kolme neljännestä. Rakentamisen palveluissa alkuvuosi ei mennyt aivan yhtä huonosti, vaikka kannattavuus heikkenikin selvästi. Liikennejärjestelmät- ja Vesi & ympäristö -liiketoimintaryhmissä sekä liikevaihto että liikevoitto jopa paranivat. Pöyry ennakoi liikevaihtonsa laskevan selvästi tänä vuonna ja myös voitto ennen veroja heikkenee merkittävästi.

Pöyry-konserni 1-3 2009/1-3 2008

  • Liikevaihto milj. euroa 187,8/196,2
  • Liikevoitto % 2,8/11,2
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 6,3/22,6
  • Omavaraisuusaste % 37,4/43,2  
  • Tase milj. euroa 535,7/467,8
  • Tilauskanta milj. euroa 546,4/574,3
  • Henkilöstö (keskimäärin) 7 711/7 368

Rakentamisen palvelut 1-3 2009/1-3 2008

  • Liikevaihto milj. euroa 22,2/22,9
  • Liikevoitto milj. euroa 1,7/2,7
  • Liikevoitto % 7,5/11,8
  • Tilauskanta milj. euroa 48,3/47,3

Vesi & ympäristö 1-3 2009/1-3 2008

  • Liikevaihto milj. euroa 21,0/20,3
  • Liikevoitto milj. euroa 0,8/0,7
  • Liikevoitto % 3,8/3,4
  • Tilauskanta milj. euroa 78,8/74,7

Liikennejärjestelmät 1-3 2009/1-3 2008

  • Liikevaihto milj. euroa 30,8/23,7
  • Liikevoitto milj. euroa 2,5/2,1
  • Liikevoitto % 8,0/8,9
  • Tilauskanta milj. euroa 151,8/113,1

 

Rakentamisen palvelut


Investointiaktiviteetti oli edelleen heikko toimisto- ja liikerakentamisessa, mutta liiketoimintaryhmän liikevaihto pysyi hyvänä tehostetun myynti- ja markkinointitoiminnan ansiosta. Liiketoimintaryhmän liikevoittoa rasittivat henkilöstökapasiteetin vähentämiseen liittyvät kertaluontoiset noin 0,4 miljoonan euron kustannukset. Tilauskantaan kirjautui lukuisia pienempiä toimeksiantoja.

Talouskriisistä kärsineiden liike- ja toimistorakentamisen sekä teollisuussektorin kysynnän elpymistä on vaikea ennakoida. Sen sijaan suhteellisen vakaan kysynnän arvioidaan jatkuvan infrastruktuurihankkeissa ja konsultointipalveluissa. Huonontuneen markkinatilanteen ja sopeuttamistoimenpiteistä aiheutuvien kertaluonteisten kulujen vuoksi Rakentamisen palvelut -liiketoimintaryhmän liikevoiton arvioidaan laskevan selvästi vuonna 2009.

 

Vesi & ympäristö

Ympäristöinfrastruktuuriin liittyvien palvelujen kysyntä säilyi vakaana katsauskaudella. Tilauskanta kasvoi erityisesti Saksassa.

Maailmantalouden taantuma vaikuttaa toistaiseksi Vesi & ympäristö -liiketoimintaryhmän toimintaan varsin rajoitetusti, koska ainoastaan pieni osuus palveluista toimitetaan yksityissektorin asiakkaille. Kysyntä palveluista vesihuollon, jätehuollon ja ympäristötutkimusten alueilla säilyy vilkkaana. Useiden maiden hallitukset ovat julkistaneet merkittäviä taantuman hillitsemiseen tähtääviä toimia. Kaikki ohjelmat sisältävät huomattavan osuuden investointeja julkiseen infrastruktuuriin, johon sisältyy vesi- ja jätevesihuolto.

Liiketoimintaryhmän toiminnan arvioidaan jatkuvan vakaana ja liikevoiton arvioidaan paranevan vuonna 2009.

 

Liikennejärjestelmät

Liikennejärjestelmiin liittyvien palvelujen kysyntä säilyi hyvänä katsauskaudella. Erityisesti tie- ja raideliikennehankkeiden kysyntä oli vilkasta. Tilauskantaa kasvattivat useat keskikokoiset uudet tilaukset Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa.

Investoinnit liikennejärjestelmäsektorilla ovat jatkuneet vakaana aiempien vuosien tapaan. Toiminta on säilynyt vilkkaana erityisesti Euroopan markkinoilla ja Latinalaisessa Amerikassa. Läntisessä Euroopassa investointitaso on vakaa lukuun ottamatta Saksaa. Useat uusista investoinneista kohdistuvat uusien teiden sekä rautatie- ja metrojärjestelmien rakentamiseen, ja tunnelirakentamiseen. Kaikki mainitut investointikohteet ovat liiketoimintaryhmän avainalueita.

Liiketoimintaryhmän toiminnan arvioidaan jatkuvan vakaana ja liikevoiton ennakoidaan paranevan vuonna 2009.

Konserni


Pöyry jatkaa myynnin tehostamiseen, sisäiseen verkostoitumiseen ja resurssien jakamiseen liittyviä toimenpiteitään. Syksyllä 2008 käynnistetyn toimenpideohjelman toteutusta jatketaan ja tehostamistoimenpiteitä kiihdytetään. Toimintaa terävöitetään edelleen sopeuttamalla kapasiteettia ja tehostamalla konsernin kustannusrakennetta. Myös toiminnan rakenteisiin liittyviä muutoksia toteutetaan. Tavoitteena on säilyttää konsernin kannattavuus mahdollisimman hyvänä.

Yritysostot ovat edelleen keskeinen osa Pöyryn kasvustrategiaa. Pöyryn vahva tase ja hyvä likviditeetti antavat mahdollisuuden osallistua aktiivisesti yritysjärjestelyihin. Yrityskauppoja toteutetaan, kun kohde tarjoaa strategisia etuja ja tukee Pöyryn tavoitteita.

Koko konsernin liikevaihdon arvioidaan laskevan selvästi vuonna 2009 ja voiton ennen veroja heikkenevän merkittävästi vuoteen 2008 verrattuna. Arvioissa ei ole huomioitu mahdollisia yrityskauppoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pöyryn tulos supistui neljännekseen alkuvuonna 2009”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat