Kokeile kuukausi maksutta

Energiatodistus nähtävillä 70 prosentissa asuntonäytöistä

Energiatodistukset ovat eri puolella Suomea tehdyn selvityksen mukaan nähtävillä 70 prosentissa olemassa olevien myyntikohteiden asuntonäytöistä. Lisäksi todistuksen olisi välittäjän mukaan saanut vielä jälkikäteen 19 prosentissa kohteista. Todistus puuttui kokonaan vain 11 prosentissa näytöistä. Nämä tiedot käyvät ilmi ympäristöministeriön toimeksiannosta tehdystä kyselystä.

Energiatodistukset ovat eri puolella Suomea tehdyn selvityksen mukaan nähtävillä 70 prosentissa olemassa olevien myyntikohteiden asuntonäytöistä. Lisäksi todistuksen olisi välittäjän mukaan saanut vielä jälkikäteen 19 prosentissa kohteista. Todistus puuttui kokonaan vain 11 prosentissa näytöistä. Nämä tiedot käyvät ilmi ympäristöministeriön toimeksiannosta tehdystä kyselystä.

Energiatodistuksen kehittämisestä vastaava yli-insinööri Maarit Haakana ympäristöministeriöstä pitää tulosta positiivisena signaalina energiatodistuksen käyttökelpoisuudesta.

”Olen hyvin tyytyväinen olemassa olevien rakennusten tilanteeseen. Vuokrattavien ja uusien rakennusten osalta on kuitenkin vielä parantamisen varaa. Aiemmin tekemämme ammattilaisselvityksen mukaan edelläkävijät olivat oivaltaneet energiatodistuksen roolin rakennuksen suunnittelua ohjaavana apuvälineenä. On ilahduttavaa, jos se myös myyntitilanteessa toimisi päätöksenteon välineenä”, Haakana sanoo.

Kyselyssä saatiin tuloksia 172 näytöstä eri puolilta Suomea. Näytöistä 53 prosenttia sijoittui pääkaupunkiseudulle, muiden jakautuessa Oulun, Porin ja Mikkelin ympäristöön. Asuntonäytöistä 82 prosenttia oli myytäviä vanhoja kohteita. Uusia myytäviä kohteita oli 11 prosenttia ja vuokrakohteita 7 prosenttia.

Selvityksessä mukana olleet asuntonäytöt olivat 35 eri välittäjän näyttöjä. Näytöistä 16 prosenttia oli Kiinteistömaailman, SKV:n 15 prosenttia, OP Kiinteistökeskuksen 13 prosenttia ja Huoneistokeskuksen 10 prosenttia.

Kysely tehtiin Ympäristöministeriön toimeksiannosta, ja toimeksiantoa koordinoi Motiva yhdessä Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa. Käytännön työhön osallistui opiskelijoita Mikkelin, Satakunnan ja Oulun seudun ammattikorkeakouluista sekä Metropolian ammattikorkeakoulusta pääkaupunkiseudulta.

Rakennusten energiatodistus otettiin Suomessa käyttöön vuoden 2008 alusta, jolloin se koski aluksi vain uudisrakennuksia. Vuoden 2009 alusta se laajeni koskemaan myös olemassa olevia rakennuksia kiinteistön myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Pientaloille ja enintään kuuden asunnon taloyhtiöille se on vapaaehtoinen, mutta suositeltava.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energiatodistus nähtävillä 70 prosentissa asuntonäytöistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat