Kokeile kuukausi maksutta

Joka kolmas tyytymätön putkisaneeraukseen

Varsin moni putkiremontin kokenut asukas on tyytymätön sen toteutukseen, vaikka asunnon arvon nousuun ollaankin lopulta tyytyväisiä. Tiistaina julkistetussa asiakaskyselyssä joka kolmas asukas on tyytymätön putkiremonttinsa toteutukseen. Kyselyn teetti PutkiReformi vuodenvaihteessa.

Varsin moni putkiremontin kokenut asukas on tyytymätön sen toteutukseen, vaikka asunnon arvon nousuun ollaankin lopulta tyytyväisiä. Tiistaina julkistetussa asiakaskyselyssä joka kolmas asukas on tyytymätön putkiremonttinsa toteutukseen. Kyselyn teetti PutkiReformi vuodenvaihteessa.

Riviasukkaat arvioivat kyselyssä saneerauksen onnistumista selvästi kriittisemmin kuin taloyhtiöiden hallituksissa istuvat. Urakkaan osallistuneista asiantuntijoista parhaat arvosanat annettiin urakoitsijoille ja huonoimmat isännöitsijöille.

Kysely myös viittaa siihen, että putkien uudet pinnoitusmenetelmät kiinnostavat suomalaisia selvästi aiempaa enemmän. Tähän liittyivät myös useimmat pettymykset: saneerauksen toteutustavaksi ei tarjottu valittaviksi vaihtoehtoja.

Kritiikkiä asukkaat antoivat myös muun muassa remontin keston muutoksista sekä tiedotuksesta. Moni oli niin ikään tyytymätön päätöksentekoon taloyhtiössään.

-Nämä tulokset eivät ole yllätyksiä. Kuluttajaliitto on saanut putkiremonteista hyvin samansuuntaista palautetta, kertoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Hänen mukaansa suomalaiset saavat katsoa putkiremonttien ongelmissa peiliin.

-Syy kaikkiin näihin ongelmiin on se, että taloyhtiöissä on hirvittävän huono hallinto. Mutta tämä johtuu vain siitä, että osakkaat eivät osallistu yhtiökokouksiin. Näin he antavat muille valtakirjan päättää kokouksista pois jäävien rahoista. Taloyhtiössä ei ole ketään ulkopuolisia kähmijöitä, joita voisi syyttää.

Viivyttely kostautuu

Sarion mukaan saattaa olla nykyoloissa järkevääkin harkita tarkkaan, voisiko putkiremontin tehdä uusilla pinnoitusmenetelmillä.

-Vakuutusyhtiöt ovat suhtautuneet pitkään nihkeästi näihin pinnoitusmenetelmiin. Niiden käyttöönottoa kannattaa punnita huolella, jos vaarana on, että taloyhtiön vakuutukset ehkä irtisanotaan.

Putkiremonttien yleisenä sudenkuoppana Sario mainitsee viivyttelyn. Se voi esimerkiksi rajata pois vaihtoehtojen valikoimasta pinnoitusmenetelmät: täysin rapautunutta putkea ei kannata enää pinnoittaa.

-Viivyttely on yleistä. Ihmiset valitettavasti ajattelevat, että kun asunto on kerran maksettu, sitten ei tarvitse enää tehdä mitään.

Putkiremontti näkyy arvonnousuna

Putkiremontin kokeneet katsoivat nyt tehdyssä kyselyssä, että niissä onnistuttiin parhaiten asunnon arvon nostamisessa. Tyytyväisiä oltiin myös siihen, että saneerauksen tehneellä yrityksellä oli pitkäaikainen kokemus valitusta menetelmästä. Remontin rahoitus järjestyi sekin asukkaiden mielestä yleensä kohtuuhintaisena.

PutkiReformin tilaaman asukaskyselyn teki Think If Laboratories joulu-helmikuussa. Asiakaskyselyyn osallistui 524 vastaajaa. Tutkimukseen kutsutut valikoitiin esitutkimuksella, johon vastasi noin 6500 suomalaista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Joka kolmas tyytymätön putkisaneeraukseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat