Turun ja Vaalimaan välille kaavaillaan Vihreää moottoritietä

Suomi kaavailee Vaalimaalle asti rakennettavasta moottoritiestä ympäristöystävällisen autoilun edelläkävijää. Hankkeessa nimeltä Vihreä moottoritie suunnitellaan tielle muun muassa sähköautojen latauspisteitä, biopolttoaineen tankkausasemia ja aurinkopaneeleja. Selvitysten mukaan tiellä voitaisiin tuottaa myös tuulivoimaa ja maalämpöä. Tiesuunnitelmaan on jo lisätty liityntäpysäköinti- ja levähdysalueiden putkitusvaraukset sähkölatausta varten.

Suomi kaavailee Vaalimaalle asti rakennettavasta moottoritiestä ympäristöystävällisen autoilun edelläkävijää. Hankkeessa nimeltä Vihreä moottoritie suunnitellaan tielle muun muassa sähköautojen latauspisteitä, biopolttoaineen tankkausasemia ja aurinkopaneeleja. Selvitysten mukaan tiellä voitaisiin tuottaa myös tuulivoimaa ja maalämpöä. Tiesuunnitelmaan on jo lisätty liityntäpysäköinti- ja levähdysalueiden putkitusvaraukset sähkölatausta varten.

Projektijohtaja Aki Marjasvaaran mukaan tarkoitus on luoda ekologisen moottoritien malli, jota voitaisiin hyödyntää jopa kansainvälisesti.

-Ajatus on tällä hetkellä vielä paradoksi, hän myöntää.

Nyt paradoksi kuitenkin haastetaan. Marjasvaara huomauttaa, että vihreän teknologian kautta on avautumassa uusia mahdollisuuksia, joita ei vielä kunnolla tunneta. Markkinat ovat vakiintumattomat ja yhteiset toimintatavat puuttuvat.

Hänen mukaansa Suomella on nyt tilaisuus luoda markkinat.

Toteutuspäätökset ensi vuonna

Hankkeessa ovat mukana Fortum, Neste Oil, Ensto, St1, Falck, Kymenlaakson ja Itä-Uudenmaan liitto sekä Haminan, Porvoon ja Loviisan kaupungit. llmapiiri oli innostunut, kun osallistujat kokoontuivat tarkastelemaan tähänastisia tuloksia Espooseen keskiviikkona.

Kyseisen tien kehittäminen auttaisikin kaikkia hankkeessa mukana olevia, sillä Porvoon ja Haminan välille sijoittuu Suomen merkittävin energian jalostus ja tuotanto.

Lisäksi Itä-Uusimaa on ainoa työmatkaliikenteeltään vilkas metropolialueen maakunta, jonne ei ole rautatieyhteyttä pääkaupunkiseudulta.

Enston uusien teknologioiden johtaja Matti Rae sanoo, että myös tien valaistusta voi tehostaa. Hän huomauttaa, että tien opasteillakin voidaan ohjata autoilijaa säästämään energiaa vaikkapa kertomalla auton kulutuksesta.

Hanke jatkuu ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. Tulosten perusteella tehdään päätös siitä, toteutetaanko suunnitelmia tien rakentamisen yhteydessä.

Rakentaminen maksaa yhteensä noin 700 miljoonaa euroa. Turusta lähtevä moottoritie ulottuu nykyisin Loviisan Koskenkylään saakka. Vaalimaalle sen on määrä viedä vuonna 2016.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turun ja Vaalimaan välille kaavaillaan Vihreää moottoritietä”

Vastaa